Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

Kmetijstvo | 20.05.2018, 11:40

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.

"Ta praznik je pomemben kot gibanje in ne samo kot ideja. Po celem svetu bodo mediji vsako leto objavili, da na predlog države Slovenije praznujemo ta dan, naslednji rodovi in mladi v šolah bodo na čebele, na biodiverziteto pa na selekcijo v naravi, na čisto okolje, gledali tudi iz tega gledišča," je dodal Zdešar in čestital aktualnemu predsedniku Noču, kmetijskemu ministru Židanu in vsej veliki skupini ljudi, ki se je več let trudila za ta cilj.

"Presrečen sem, da se je to zgodilo, čestitam izvajalcem, ki so naredili za slovenstvo eno res lepo delo, ki več pomeni, kot si zdajle sploh predstavljamo... Vsi vemo, kako zdaj živimo, v kakšnem okolju, kako se borimo za hrano, kaj se v svetu vse dogaja in mislim da je to en dogodek v slovenski zgodovini, delček tega, kar je rekel Trubar: "Stati in obstati!"

Inženir Pavel Zdešar, ki je dolga leta delal kot strokovnjak v Čebelarski svetovalni službi za napovedovanje medenja, je v pogovoru za naš radio pojasnil okoliščine, v katerih se mu je porodila ideja za Dan čebel in stanovski čebelarski praznik.

Nastala je pred božičem leta 2000, v sklopu prizadevanj za primernejši status čebelarjev, najprej pa je idejo pojasnil na uredniškem odboru glasila Čebelarske zveze Slovenije. Predlog je naslednje leto potrdil Upravni odbor, Občni zbor te čebelarske stanovske organizacije pa je kasneje, na njegov predlog, določil in potrdil organizacijo 1. Domačega praznika, ki se je odvijal na lep sončen dan, 20. maja 2002, v Breznici, na domačiji Antona Janša.

"Organizacijo in vsebino praznovanja smo udejanjili skupaj z domačim čebelarskim društvom in občino Žirovnica. Svoj nastop sem prepustil g. Poldetu Bibiču in mu napisal znameniti monolog, ki bi ga lahko naslovili: "Anton Janša na 1. prazniku med rojaki" V tekstu je bila izražena "volja Antona Janše", da naj praznik na njegov rojstni dan praznujejo vsi čebelarji sveta. Od takrat vsako leto v drugem območju Slovenije praznujemo in praznik se je prijel kot čebelarsko ljudski praznik.

Vabljeni, da prisluhnete posnetku pogovora, v katerem je Pavel Zdešar pojasnil, kako so se odvijala številna, a žal neuspešna prizadevanja, da bi "svetovni dan čebel in žuželk" razglasili v okviru kongresa Apimondija, ki se je leta 2003 odvijal v Sloveniji in kako so takratne izkušnje lahko pomagale pri tokratnem uspešnem koraku.

Kmetijstvo
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...