Jure SešekJure Sešek

Pripravimo si beluše

Oddaje | 15.05.2018, 07:53 Matjaž Merljak

Na tržnicah, stojnicah ob cestah in v trgovinah v teh dneh lahko najdemo beluše oz. šparglje. Kako jih pripraviti, h katerim jedem narediti prilogo iz kuskusa, kako uporabiti pire krompir, ki je ostal? Na ta in druga vprašanja je odgovarjala sestra Nikolina.

Beluše lahko pripravljamo na več načinov, iz njih lahko pripravimo juhe, rižote, narastke ali pa naredimo solato iz belušev ... Lahko so kot priloga k mesnim ali zelenjavim jedem, zelo dobri so preprosto kuhani in zabeljeni. Pred kuhanjem jih olupimo in spodnji, trši del odrežemo. Skuhati jih moramo do mehkega, to traja od osem do petnajst minut - odvisno od starosti. Damo jih v vrelo vodo, ki jo osolimo in dodamo sladkor. Najbolje jih je kuhati v visokih in ozkih loncih, lahko jih skuhamo tudi nad soparo. Beluše lahko tudi zamrznemo za pripravo juh, a naj bodo narezani.

Kuskus v prilogan nadomesti kaše ali riž. Pripravimo jih k mesnim jedem (npr. zrezkom z omako), h kislemu zelju, k solatam ...

Sestra Nikolina je še svetovala glede priprave čokoladnega obliva, o uporabi rabarbare in pripravi breskvic ter zelenjave z gorgonzolo. Povedala je tudi koristen nasvet za uporabo pire krompirja, ki je ostal - iz njega lahko naredimo ocvrtke ali njoke. Dodamo dva rumejaka in suho moko (ali pa mehko moko in pšenični zdrob). Naredimo mehko testo in ga na rahlo pomokani deski oblikujemo v svaljke. To čimprej ocvremo v vročem olju.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media) Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media)

To noč se zate odpirajo sveta vrata Božjega srca

Sveti oče Frančišek je na sveti večer, med posebnim obredom odprl sveta vrata Jubileja 2025. V procesiji so zatem navzoči v atriju bazilike sv. Petra, stopili skozi sveta vrata v baziliko sv. ...

Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO) Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...

Matic Vidic (photo: Rok Mihevc) Matic Vidic (photo: Rok Mihevc)

Odpreti svojo "štalo" je najlepše darilo za božič

Četrta adventna sveča že gori, kar pomeni, da se božični čas počasi bliža. Z vsakim prižigom sveče v adventnem vencu, se vedno bolj zavedamo, da je božič tik pred vrati. Ta čas naj bi bil obdobje ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...