Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Pripravimo si beluše

Oddaje | 15.05.2018, 07:53 Matjaž Merljak

Na tržnicah, stojnicah ob cestah in v trgovinah v teh dneh lahko najdemo beluše oz. šparglje. Kako jih pripraviti, h katerim jedem narediti prilogo iz kuskusa, kako uporabiti pire krompir, ki je ostal? Na ta in druga vprašanja je odgovarjala sestra Nikolina.

Beluše lahko pripravljamo na več načinov, iz njih lahko pripravimo juhe, rižote, narastke ali pa naredimo solato iz belušev ... Lahko so kot priloga k mesnim ali zelenjavim jedem, zelo dobri so preprosto kuhani in zabeljeni. Pred kuhanjem jih olupimo in spodnji, trši del odrežemo. Skuhati jih moramo do mehkega, to traja od osem do petnajst minut - odvisno od starosti. Damo jih v vrelo vodo, ki jo osolimo in dodamo sladkor. Najbolje jih je kuhati v visokih in ozkih loncih, lahko jih skuhamo tudi nad soparo. Beluše lahko tudi zamrznemo za pripravo juh, a naj bodo narezani.

Kuskus v prilogan nadomesti kaše ali riž. Pripravimo jih k mesnim jedem (npr. zrezkom z omako), h kislemu zelju, k solatam ...

Sestra Nikolina je še svetovala glede priprave čokoladnega obliva, o uporabi rabarbare in pripravi breskvic ter zelenjave z gorgonzolo. Povedala je tudi koristen nasvet za uporabo pire krompirja, ki je ostal - iz njega lahko naredimo ocvrtke ali njoke. Dodamo dva rumejaka in suho moko (ali pa mehko moko in pšenični zdrob). Naredimo mehko testo in ga na rahlo pomokani deski oblikujemo v svaljke. To čimprej ocvremo v vročem olju.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona) Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona)

Spremljajte dogajanje s Trga svetega Petra

Za zdaj je jasno, da so kardinali včeraj prvič volili in papež ni bil izvoljen. Preseneča, da so glasovnice zažgali razmeroma pozno. Glede na izkušnje minulih konklavov, lahko danes prvi dim iz te ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...