Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Trojni praznik v Merrylandsu

Slovenci po svetu | 25.05.2018, 15:53 Matjaž Merljak

Praznik Gospodovega vneboghoda, podelitev svete birme, blagoslov novih orgel in materinski dan – vse to so v nedeljo, 13. maja 2018, praznovali naši rojaki v Sydneyju. Poklicali smo p. Darka Žnidaršiča OFM.

V slovenski župniji je bila po petih letih spet sveta birma. Zakrament Svetega Duha je prejelo osem birmancev. Za to priložnost je v med rojake prišel škof škofije Paramata, msgr. Vincent Long Van Nguyen, ki je po rodu iz Vietnama, sicer pa je bil minorit.

Škof spodbudil rojake, naj se ne bojijo novega poglavja življenja, ki nastopi z vnebohodom. Opisal je svoje življenje, tudi kako je njegova družina pred 40-imi leti morala bežati iz Vietnama. Vse je spodbudil, naj se prepusitjo v vodstvo Svetemu Duhu, Gospod jim bo povrnil s svojimi darovi.

Pogled v cerkev sv. Rafaela
Pogled v cerkev sv. Rafaela © Stičišče avstralskih Slovencev

Blagoslovil je tudi nove orgle, prejšnje so po skoraj 40-ih letih dotrajale. Najstarješa organiskta Milka Stanič, ki je letos dopolnila 93 let, je bila zadnja, ki je igrala na stare orgle na zadnjo nedeljo v januarjau, in prva na nove orgle na prvi petek v februarju. Kljub častitljivim letom še vedno igra na orgle in spremljal ljudsko petje ob četrtkih in nedeljah, ob pogrebih rojakov in praznikih med tednom.

Birmanci skupaj s škofom
Birmanci skupaj s škofom © Stičišče avstralskih Slovencev

Materinski dan praznujejo na drugo nedeljo v maju. Mirjam Bavčar Stariha je s sestro pripravila kratek kulturni program ob slikah in pesmih o materi.

Blagoslov novih orgel v Merrylandsu
Blagoslov novih orgel v Merrylandsu © Stičišče avstralskih Slovencev

Duhovno se že pripravljajo na oktobrski obisk nadškofa Zoreta in provinicala Čudna, ko bodo praznovali letošnje jubileje.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...