Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
Čilski škofje pri papežu (foto: vaticannews.va)
Čilski škofje pri papežu
01.06.2018, 13:01 Marta Jerebič

Papež pisal čilskim vernikom, žrtvam zlorab pa se je zahvalil za pogum

V Vatikanu se danes začenja tridnevno srečanje papeža s petimi duhovniki iz Čila, ki so bili žrtve spolnih zlorab. Tiskovni urad Svetega sedeža je ob tem sporočil, da bo papežev odposlanec, malteški nadškof Charles Scicluna, znova odpotoval v Čile, tokrat v škofijo Osorno. Tam deluje škof Juan Barros, ki je prikrival spolne zlorabe duhovnika Karadime. Včeraj je bilo objavljeno tudi pismo čilskim vernikom, v katerem se papež žrtvam zahvaljuje za pogum in poudarja, da je kultura zlorab in njihovo prikrivanje nezdružljiva z Evangelijem.

Srečanje z drugo skupino žrtev spolnih zlorab iz Čila bo potekalo podobno kot zadnjič. Papež se bo z njimi pogovarjal skupno in posamezno.

Frančišek je medtem v pismu čilskim vernikom izrazil sram ob dejstvu, da Cerkev ni znala prisluhniti žrtvam spolnih zlorab in se posledično ni odzvala pravočasno.

Žrtvam, katerih krik je dosegel nebo, se je zahvalil za pogum in vztrajnost, saj drugače ne bi prišlo do procesa očiščevanja. A po njegovih besedah zgolj odstranitev škofov, ki niso ukrepali, ni dovolj za spremembo, zato za aktivno sodelovanje pri reševanju in preprečevanju problema prosi laike in druge ustanove.

Stališče »nikoli več« namreč po papeževih besedah zahteva sodelovanje vseh, le tako bodo lahko ustvarjali kulturo varnega okolja.

Sveti oče je ob koncu 8 strani dolgega pisma izpostavil ljudsko pobožnost v Čilu, ki je eden redkih prostorov, kjer je Božje ljudstvo neodvisno od vpliva klerikalizma. Hkrati pa je spomnil tudi na številne zveste laike in posvečene, ki so oziroma delujejo na najbolj odročnih predelih Čila.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marko Juhant (photo: ARO) Marko Juhant (photo: ARO)

Vzgoja se odvija na odru – z našim zgledom

Otroci nas ves čas opazujejo. Njihovo opazovanje nas ne moti, morda mu niti ne namenjamo posebne pozornosti, zmoti pa nas opazovanje sosedov in sorodnikov, ko začnemo drugače nastopati. To so ...

Nadškof Hoser v Medjugorju (photo: Vatican insider) Nadškof Hoser v Medjugorju (photo: Vatican insider)

Medžugorje dobilo apostolskega vizitatorja

Župnija Medžugorje je dobila apostolskega vizitatorja, ki bo odgovoren Svetemu sedežu. Papež je na to mesto imenoval poljskega nadškofa Henryka Hoserja, ki je lani poleti preučeval ...