Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Čilski škofje pri papežu (foto: vaticannews.va)
Čilski škofje pri papežu

Papež pisal čilskim vernikom, žrtvam zlorab pa se je zahvalil za pogum

01.06.2018, 13:01 Marta Jerebič

V Vatikanu se danes začenja tridnevno srečanje papeža s petimi duhovniki iz Čila, ki so bili žrtve spolnih zlorab. Tiskovni urad Svetega sedeža je ob tem sporočil, da bo papežev odposlanec, malteški nadškof Charles Scicluna, znova odpotoval v Čile, tokrat v škofijo Osorno. Tam deluje škof Juan Barros, ki je prikrival spolne zlorabe duhovnika Karadime. Včeraj je bilo objavljeno tudi pismo čilskim vernikom, v katerem se papež žrtvam zahvaljuje za pogum in poudarja, da je kultura zlorab in njihovo prikrivanje nezdružljiva z Evangelijem.

Srečanje z drugo skupino žrtev spolnih zlorab iz Čila bo potekalo podobno kot zadnjič. Papež se bo z njimi pogovarjal skupno in posamezno.

Frančišek je medtem v pismu čilskim vernikom izrazil sram ob dejstvu, da Cerkev ni znala prisluhniti žrtvam spolnih zlorab in se posledično ni odzvala pravočasno.

Žrtvam, katerih krik je dosegel nebo, se je zahvalil za pogum in vztrajnost, saj drugače ne bi prišlo do procesa očiščevanja. A po njegovih besedah zgolj odstranitev škofov, ki niso ukrepali, ni dovolj za spremembo, zato za aktivno sodelovanje pri reševanju in preprečevanju problema prosi laike in druge ustanove.

Stališče »nikoli več« namreč po papeževih besedah zahteva sodelovanje vseh, le tako bodo lahko ustvarjali kulturo varnega okolja.

Sveti oče je ob koncu 8 strani dolgega pisma izpostavil ljudsko pobožnost v Čilu, ki je eden redkih prostorov, kjer je Božje ljudstvo neodvisno od vpliva klerikalizma. Hkrati pa je spomnil tudi na številne zveste laike in posvečene, ki so oziroma delujejo na najbolj odročnih predelih Čila.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...