Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Irska o splavu, Portugalska o evtanaziji

Svet | 29.05.2018, 12:12 Marta Jerebič

Irska vlada danes obravnava zakon o splavu, potem ko se je dve tretjini volivcev na referendumu v petek izreklo za odpravo ustavnega določila, ki ščiti človeško življenje od spočetja dalje. Portugalski parlament pa obravnava zakon o evtanaziji. Kultura smrti se tako širi v ostale tradicionalno katoliške države v Evropi in se tam udejanja v še hujših oblikah.

Če bo irski zakon o splavu sprejet, bo splav do 12. tedna starosti nerojenega otroka mogoče opraviti brez večjih omejitev, v primeru ogroženosti matere ali večjih razvojnih nepravilnosti otroka pa do 24. tedna. Med ljudmi je sicer slišati, da so si prizadevali le za odpravo prepovedi splava, sedaj pa se bodo pogajali z vlado, da bi zmanjšali njihov obseg.

A kot je za Vatican News dejal škof Kevin Doran, je bil vladni predlog na mizi že pred referendumom. Ljudem je bilo jasno, kaj jim vlada predlaga in to je eden najbolj liberalnih zakonov o splavu v Evropi.

Irski referendum ima že posledice tudi za Veliko Britanijo, saj se nanjo vršijo pritiski, da tudi v Severni Irski pride do enakih sprememb zakonodaje.

Portugalski parlament medtem razpravlja o uzakonitvi evtanazije. A za razliko od Irske, je tam javno mnenje povsem drugačno. Po podatkih ankete gibanja za življenje 86 odstotkov Portugalcev zavrača evtanazijo, 7 odstotkov je neodločenih, le 7 odstotkov pa jo odobrava. Poleg vseh verskih predstavnikov se je proti izreklo tudi združenje zdravnikov.

Škofje zato parlament pozivajo, naj upošteva ta dejstva. V številnih portugalskih mestih so sinoči pripravili molitvena bdenja, gibanje »Vsako življenje ima dostojanstvo« pa je danes pred parlamentom pripravilo shod.

 

Svet, Cerkev po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...