Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
bl. s. Leonelle (foto: Radio Vatikan)
bl. s. Leonelle

Redovnica, ki je odpustila svojemu morilcu

| 26.05.2018, 16:06 Marjana Debevec

V Piacenzi je bila danes za blaženo razglašena mučenka in misijonarka s. Leonelle Sgorbati. Potem ko je bila misijonarka v Keniji, so jo poslali v Somalijo, ki je skoraj 100 odstotno muslimanska, da bi tam odprla šolo za bolničarje. Sestra Leonella je vedno želela, da bi se ji zgodile besede v cerkvi večkrat slišane pesmi: »Gospod, s preprostim in veselim srcem sem ti vse dala.«

V nedeljo 17. septembra 2006 jo je z dvema streloma iz puške ubil islamski skrajnež. Njene zadnje besede so bile: »Odpuščam, odpuščam, odpuščam!«. Mučeništvo sestre Leonelle je tako postalo seme upanja, ki ga je človek posejal na zemljo in bo prineslo cvetove in dobre sadove.

»Blažena Leonella Sgorbati nam vsem zapušča zelo natančno sporočilo o pristnem krščanskem življenju, ki je v gostoljubnosti, ljubezni in odpuščanju«, je ob beatifikaciji povedal prefekt kongregacije za svetnik kardinal Angelo Amato.

bl. s. Leonelle
bl. s. Leonelle © Radio Vatikan

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...