Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež z družinami (foto: Vatican News)
Papež z družinami

Papež: Zakonska zveza je tiha vsakodnevna pridiga

Svet | 25.05.2018, 13:07 Marjana Debevec

Mesec maj in junij sta že tradicionalno meseca porok. Papež Frančišek je med današnjo sveto mašo v kapeli doma Sv. Marte nagovoril pare, ki so obhajali zlato ali pa srebrno poroko. Nagovor je posvetil lepoti zakonske zveze in poudaril, da se življenje vere ne more omejiti na izraza: sme se, ali pa se ne sme, saj je zakon veliko več.

V evangeliju beremo, kako so farizeji skušali Jezusa in ga vprašali, ali je zakonito odpraviti svojo ženo. Jezus pa se ne omeji na odgovor ali se sme, ali ne, ampak govori o stvarjenju zakonske zveze, kot morda nekaj najlepšega: Oba bosta eno telo, torej nekaj, kar ni mogoče ločiti, je dejal Frančišek.

Potem pa priporočil: »Ne smemo se, kot ti učitelji, ustaviti pri tem, ali se sme zakon ločiti ali ne. Včasih se sicer zgodi kaj hudega in je bolje iti narazen, da se prepreči svetovno vojno, vendar je to vedno nesreča«, je zatrdil.

Seveda obstajajo težave, prepiri, vendar je pomembno, da jih premagamo, da telo ostane eno. Zakrament zakona pa po njegovih besedah ni le zakrament zanju, ampak za vso Cerkev, kot zakrament, ki pritegne pozornost, saj ljudje vidijo, da je ljubezen mogoča. »Ljubezen nam omogoča živeti zaljubljeni vse življenje in sicer v veselju in bolečini, bolezni in zdravju, s problemi otrok in med njima, a vedno naprej. V tem je lepota

Ženska in moški sta ustvarjena po Božji podobi in tako je tudi sama zakonska zveza po Njegovi podobi. »Zakon je tiha vsakodnevna pridiga vsem ljudem okrog.« Žalostno je videti, da to ni novica za medije, saj ti raje poročajo o škandalih in ločitvah. Zato pa mora to biti naša krščanska novica, je zatrdil sveti oče. Kot najpomembnejšo krepost v paru pa je izpostavil potrpežljivost.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.