Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med današnjo katehezo (foto: Vatican News)
Papež med današnjo katehezo

Papež pri katehezi: Nismo mi luč, ampak Jezus Kristus

Svet | 16.05.2018, 10:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je danes sklenil cikel katehez o svetem krstu in poudaril, da so duhovni sadovi tega zakramenta nevidni očem, a delujejo v srcu. Na zunaj pa jih izražamo z belim oblačilom in prižgano svečo.

Belo oblačilo, ki naj bi ga brez madeža prinesli v večno življenje, zaznamuje pot, ki nas od krsta vodi do nebeškega Jeruzalema, je poudaril papež. Pri krstu namreč duhovno oblečemo Kristusa, kar po besedah sv. Pavla pomeni obleči nežnost, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost, prenašanje drug drugega in medsebojno odpuščanje. Na vse to pa oblecite ljubezen, še piše apostol.

Krstna sveča pa nas spomni, da nismo mi luč, ampak Jezus Kristus, ki je premagal temine zla, je dejal sveti oče. Krščanski poklic je namreč po njegovih besedah hoditi kot sinovi luči in vztrajati v veri. Otrokom naj bi na tej pomagali starši in botri. »Krščanska vzgoja je pravica otrok«, je poudaril papež in dodal: »Kristusova živa navzočnost, ki naj bi jo ohranjali, branili in večali v nas, je luč, ki razsvetljuje naše korake, usmerja naše odločitve in greje srca na poti do Gospoda; dela nas sposobne pomagati tistim, ki so na poti z nami vse do neločljive povezanosti z Njim«, je dejal Frančišek.

Obred krsta se sklene z molitvijo Oče nas. Otroci, ki so prejeli ta zakrament bodo namreč po prejemu svete birme in evharistije lahko v polnosti dojeli, kaj pomeni klicati Boga za Očeta. Svojo katehezo pa je papež sklenil z besedami iz svoje zadnje spodbude o svetosti, kjer med drugim pravi: »Dovoli, da milost krsta obrodi sadove ne poti svetosti. Pusti, da bo vse odprto Bogu in zato izberi Njega, izberi Boga vedno znova«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...