Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Čilski škofje s papežem januerja letos (foto: Vatican News)
Čilski škofje s papežem januerja letos

Čilski škofje k papežu – kakšni bodo ukrepi glede zlorab?

Svet | 14.05.2018, 13:24 Marjana Debevec

Čilski škofje bodo jutri začeli pogovore s papežem Frančiškom in predstavniki Svetega sedeža o zlorabah, ki so bile storjene s strani predstavnikov Cerkve. Govorili bodo o možnih rešitvah za naprej, pa tudi o vzrokih za prikrivanje tega zločina. Pričakovanja so različna, gotovo pa je, da bo kakšen od škofov moral odstopiti.

31 čilskih škofov bo skupaj s papežem Frančiškom in prefektom kongregacije za škofe kardinalom Marcom Ouelletom tri dni zasedalo v dvorani Pavla VI., da bi skupaj v Božji navzočnosti razumeli, kakšna je bila odgovornost vsakega posameznika v teh zločinih spolnih zlorab, ki so pustili strašne posledice. Pogovori bodo temeljili na preiskavi nadškofa Sciclune v Čilu in srečanja papeža Frančiška s tremi žrtvami duhovnika Karadime, karizmatičnega voditelja mladih, katerega številni zločini so bili vrsto let pometeni pod preprogo.

Prva odločitev, ki jo je moč pričakovati, bo povezana s štirimi škofi, ki izhajajo iz Karadimovega kroga. Vsi naj bi še pred prihodom v Rim papežu poslali svojo odpoved. Kot je znano je eden med njimi, škof Barros, to storil že dvakrat, vendar je papež njegovo odpoved zavrnil. Tokrat je pričakovati, da jo bo sprejel.

Drugo vprašanje je povezano s kardinalom Franciscom Javierjem Errazurizom, ki je del skupine devetih papeževih svetovalcev, obenem pa naj bi papežu zamolčal dejstva o zlorabah. Pričakovati je, da bo moral skupino K9 zapustiti, poroča Vatican insider.

Čilski škofje naj bi v teh dneh pripravili tudi smernice za naprej, da se takšni zločini ne bi več ponavljali. Pri tem delu jih bo spremljala molitev in pokora čilskih vernikov.

Ostaja pa odprto vprašanje, zakaj so do papeža prihajale nepravilne informacije in kdo je za to kriv. Odgovor na to vprašanje pričakujejo tudi sami škofje. Srečanje od jutri do četrtka bo sicer strogo zaupne narave in zato ni predvidena nobena izjava za javnost. Gotovo pa bodo kmalu na dan prišli ukrepi, ki jih bodo škofje skupaj s papežem sprejeli.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...