Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež s čilskimi škofi (foto: vaticannews.va)
Papež s čilskimi škofi

Cruz po srečanju s papežem: Danes imam več upanja v prihodnost Cerkve

Svet | 30.04.2018, 10:27 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je ta konec tedna pogovarjal s tremi žrtvami spolnih zlorab s strani čilskega duhovnika Fernanda Karadime. Za vsakega si je vzel veliko časa, tudi več ur. Juan Carlos Cruz, ena od treh žrtev, je na twitter kasneje zapisal, da je njegovo srečanje s svetim očetom potekalo več kot dve uri. »Poslušal me je z veliko mero spoštovanja, ljubezni in bližine; kot oče. Pogovarjala sva se o različnih temah. Danes imam več upanja v prihodnost naše Cerkve, čeprav je dela še veliko«, je zapisal Cruz.

Tri žrtve in sicer José Andrés Murillo, James Hamilton in Juan Carlos Cruz so v Domu sv. Marte bivali od petka do danes. Papež je s tem dejanjem znova pokazal na svoj boj proti pedofiliji v Cerkvi.

V drugem tvitu pa je Cruz zapisal, da je z veseljem opazoval, kako sta bila Jimmy in Jose po pogovoru s papežem mirna. Povedala sta, da sta se pri njem počutila dobrodošla. Papež bo srečanje z njimi končal danes, ko jih bo sprejel vse tri skupaj.

Sicer pa je papež Frančišek vse čilske škofe povabil v Vatikan, kjer se bo z njimi srečal med 14. in 17. majem. Spomnimo, da je v središču škandala škof Juan Barros iz Osorna, ki mu očitajo, da je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot mlad duhovnik priča spolnim zlorabam s strani duhovnika Fernanda Karadime, vendar je o njegovem početju molčal.

Na načrtovanem srečanju papeža s čilskimi škofi naj bi predelali celoten škandal; govorili bodo predvsem o drugih domnevnih storilcih, o molku ter o napačnih in enostranskih informacijah, ki so prihajale v Vatikan.

Zaradi vsega tega je papež v Čile februarja letos poslal svojega predstavnika nadškofa Scicluno, ki je pripravil kar 3200 strani dolgo poročilo o tamkajšnjem dogajanju in spolnih zlorabah v Cerkvi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...