Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik

Začetek sezone piknikov tudi pri s. Nikolini

23.04.2018, 15:01 Matjaž Merljak

Druga aprilska Svetovalnica s sestro Nikolino se je dotaknila sezone piknikov, ki se je s toplim vremenom že nekako začela. Ena od poslušalke je spraševala o pripravi grške oz. šopske solate, druga o pripravi sladice za piknike. No, zanimala so vas tudi goveja juha, goveja pečenka, jedi iz špargljev ...

Starejše, ko je meso, boljša je goveja juha, je naglasila s. Nikolina. Ker je meso temno, je juha temnejša kot iz kokošjega mesa. Lahko pa dodamo v govejo juho kuhat tudi kokošji hrbet, a to šele, ko juha že vre. Spomnimo: najprej damo kuhati kosti, ob vrenju dodamo meso, da hitro zakrkne (in se ne izlužuje - to se pozna na kakovosti same juhe in mesa), dodamo tudi zelenjavo (peteršilj, zelena korenje), lovorjev list, beli del pora, malo paprike. Kolerabe, cvetače in paradižnika sestra Nikolina ne da kuhati, saj preveč spremenijo aromo juhe. Dodamo pa lahko rezino opečene čebule

Meso za govejo pečenko zvečer mariniramo (sol, poper, rožmarin, lovorjev list, korenje, zelena, čebula, česen). Pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan meso posolimo in najprej opečemo na plošči. Nato ga damo v pekač, prilijemo malo juhe ali vode, pokrijemo (s pokrovko ali z alu folijo) in pri 190 stopinjah Celzija pečemo vsaj eno uro - odvisno od vrste mesa.

Preprosta sladica za piknike je biskvit z jagodami. Količine se navezujejo na število jajc - lahko ga pripravimo iz štirih do šestih jajc. Na eno jajce dodamo 2 žlici sladkorja, 2 žlici moke, 2 žlici olja. Dodamo še limonino lupino in pecilni prašek (pri petih jajcih pol vrečke praška). Iz beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor. Rumenjake posebej zmešamo in dodamo olje, umešamo moko s pecilnim praškom in limono. Pol testa vlijemo na pekač, naložimo narezane jagode (v drugem delu leta pa češnje, slive, borovnice, maline, višnje ... jabolka in hruške iz kompota), prelijemo z drugo polovico testa in posujemo z ostankom sadja (ki ga porinemo v testo). Pečemo 20 minut pri 190 stopinjah.

Grško/šopsko solato naredimo iz vsaj treh vrst zelenjave, pomembna pa je marinada ali dresing. Jogurtni je najbolj osvežilen in hladen. Potrebujemo: 1 žlico kisle smetane, 1 lonček jogurta, 1/2 kavne žličke gorčice in sol, 1 ali 2 žlici olja. Sestavine zmešamo, lahko dodamo sesekljan drobnjak, nariban hren, gorčico z limoninim sokom.

Poslušalki je svetovala, kako narediti juho in rižoto iz špargljev, svetovala je poslušalcu, ki se mu puding med kuhanjem vedno prime lonca in poslušalki, ki se ji pri krofih naredijo luknje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik (photo: Pixabay) Duhovnik (photo: Pixabay)

Verski uslužbenci del protikoronskega zakona

Državni zbor je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim državljanom in gospodarstvu zaradi epidemije. Med njimi so oprostitve plačila prispevkov upravičene tudi samozaposlene osebe, ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...