Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Začetek sezone piknikov tudi pri s. Nikolini

23.04.2018, 15:01 Matjaž Merljak

Druga aprilska Svetovalnica s sestro Nikolino se je dotaknila sezone piknikov, ki se je s toplim vremenom že nekako začela. Ena od poslušalke je spraševala o pripravi grške oz. šopske solate, druga o pripravi sladice za piknike. No, zanimala so vas tudi goveja juha, goveja pečenka, jedi iz špargljev ...

Starejše, ko je meso, boljša je goveja juha, je naglasila s. Nikolina. Ker je meso temno, je juha temnejša kot iz kokošjega mesa. Lahko pa dodamo v govejo juho kuhat tudi kokošji hrbet, a to šele, ko juha že vre. Spomnimo: najprej damo kuhati kosti, ob vrenju dodamo meso, da hitro zakrkne (in se ne izlužuje - to se pozna na kakovosti same juhe in mesa), dodamo tudi zelenjavo (peteršilj, zelena korenje), lovorjev list, beli del pora, malo paprike. Kolerabe, cvetače in paradižnika sestra Nikolina ne da kuhati, saj preveč spremenijo aromo juhe. Dodamo pa lahko rezino opečene čebule

Meso za govejo pečenko zvečer mariniramo (sol, poper, rožmarin, lovorjev list, korenje, zelena, čebula, česen). Pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan meso posolimo in najprej opečemo na plošči. Nato ga damo v pekač, prilijemo malo juhe ali vode, pokrijemo (s pokrovko ali z alu folijo) in pri 190 stopinjah Celzija pečemo vsaj eno uro - odvisno od vrste mesa.

Preprosta sladica za piknike je biskvit z jagodami. Količine se navezujejo na število jajc - lahko ga pripravimo iz štirih do šestih jajc. Na eno jajce dodamo 2 žlici sladkorja, 2 žlici moke, 2 žlici olja. Dodamo še limonino lupino in pecilni prašek (pri petih jajcih pol vrečke praška). Iz beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor. Rumenjake posebej zmešamo in dodamo olje, umešamo moko s pecilnim praškom in limono. Pol testa vlijemo na pekač, naložimo narezane jagode (v drugem delu leta pa češnje, slive, borovnice, maline, višnje ... jabolka in hruške iz kompota), prelijemo z drugo polovico testa in posujemo z ostankom sadja (ki ga porinemo v testo). Pečemo 20 minut pri 190 stopinjah.

Grško/šopsko solato naredimo iz vsaj treh vrst zelenjave, pomembna pa je marinada ali dresing. Jogurtni je najbolj osvežilen in hladen. Potrebujemo: 1 žlico kisle smetane, 1 lonček jogurta, 1/2 kavne žličke gorčice in sol, 1 ali 2 žlici olja. Sestavine zmešamo, lahko dodamo sesekljan drobnjak, nariban hren, gorčico z limoninim sokom.

Poslušalki je svetovala, kako narediti juho in rižoto iz špargljev, svetovala je poslušalcu, ki se mu puding med kuhanjem vedno prime lonca in poslušalki, ki se ji pri krofih naredijo luknje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...