Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Moja ljubezen se čuti v besedilih, ljubezen peka v dobrem kruhu

Oddaje | 19.04.2018, 11:34 Rok Mihevc

Rok Lunaček je bil gost tokratne oddaje »A štekaš?«, v kateri je na svojevrsten iskren način predstavil svoj pogled na življenje in njegovo delo. Je član skupine Flirrt, sicer pa znan po številnih besedilih pesmi slovenskih avtorjev.

»Glasba je ena čudovita stvar,« bi lahko povzeli sporočilo sredinega večera, ko je Rok Lunaček v živo gostoval v oddaji. Predstavil se je kot avtor besedil in kot glasbenik različnih zasedb. »A skupina Flirrt je moja prva in zvesta ljubezen in vanjo sem prišel pri svojih 17 letih, še kot malinovec.«

Brez glasbe se lahko živi, ampak to bi bila tiho ubijajoča tišina, težko bi funkcioniral brez nje, je dejal naš sogovornik. »Vedno sem vesel, ker sem plačan za delo v katerem zelo užival. In kako bi bil svet lepši, če bi vsi imeli to možnost. Moja ljubezen se čuti v besedilih, ljubezen peka v dobrem kruhu. Nisem eden tistih glasbenikov, ki se postavljajo, da so nekaj več. Smo umetniki, ampak jaz to umetnost doživljam malo drugače. Vsak mora pač vedeti, v čem je dober, v čem slab. Če si slab, probaš to izpopolniti, ali pa zadevo opustiš. Je zelo preprosto, ker najhuje je, če nekdo skozi ego skuša sebe realizirati skozi nekaj, kar mu ni dano. Pač vsak ni za vse.«

Na vprašanje, kako bi primerjal pesmi včeraj in danes, Lunaček pravi, da je danes več življenja v besedilih. »Včasih smo šli z glavo skozi zid, čez reko skočit, kjer ni mostu... Šlo je za manj kalkulacij, a tudi bolj neumno. A načeloma nisem človek, ki bi kaj spremenil, mogoče kakšne stvari, ko sem kot prepotenten mulc kaj nepotrebnega rekel staršem. A oče mi je rekel, da mi je oprostil, zdaj moram še sam sebi."

Lunaček, kot pravi, ne živi v utvari, da lahko izrazito vplivamo na svojo usodo. »Živim, da samo živim. Se že vse zgodi z namenom, tudi žalost. Se učiš iz napak, ne da spremeniš tok žalosti, ampak, ko se zgodijo, jih pozdraviš in tako si bolj miren.« V oddaji je še povedal, da za besedila pesmi ne čaka na navdih, večjo težavo ima, da zaustavi ta jez. Samo lani je napisal preko 50 besedil.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.