Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Samo pogledam čokolado, pa se zredim

Oddaje | 03.04.2018, 11:00 Rok Mihevc

Velikonočna miza je bila v teh dneh bogato obložena, potice in šunke smo se gotovo preobjedli. Kaj pa zdaj? Prav zaradi slabe vesti, ki grize marsikoga med nami, smo v tokratni Svetovalnici gostili svetovalko na področju prehrane in hujšanja, mag. inž. prehrane Anjo Pristavec iz podjetja Befit.

Regrat, motovilec, čemaž

Prazniki so obdobje, ko tradicionalno pojemo več hrane, kot jo potrebujemo. A pomembno je, da se vrnemo nazaj v ustavljen ritem prehrane, opozarja Anja Pristavec iz podjetja Befit. »Najbolj priporočam, da v čim več obrokov vključimo zelenjavo. Kuhano, pečeno, surovo. In v teh dneh so regrat, motovilec in čemaž odlična priložnost, da na tak način uravnotežimo praznično prehrano.«

Diete so lahko le stres za telo

Ko se tehtnica neprijazno začne nagibati v »nepravo« smer, se ponavadi odločimo za diete. A bolj ko za to, Pristavčeva svetuje, da se odločamo za dolgoročno spremembo prehrane. »Diete, ki izključujejo kruh, maščobe ali kaj drugega, so le stres za telo. Gledati je potrebno dolgoročno, saj hujšanje traja pol leta ali več.«

Jedilnik naj bo slasten

Cilj spremenjenega načina prehrane je, da naredijo načrt prehrane, ki bo všeč posameznikom, pravi Pristavčeva. »Jedilnik mora biti slasten za naše stranke. Če ni po njihovem okusu, ga spremenimo. Kar sicer ne pomeni, da bodo notri čipsi, zavitki, čokolade, hrana, ki jo imajo radi, ampak, da se naučimo, da lahko uživamo vso hrano, ki jo je treba le primerno umestiti in uravnotežiti.« Tako za primer navaja tudi dejstvo, da lahko stranke tudi s čokolado do trikrat na teden uspešno hujšajo. V povprečju po 0,8 kg na teden, torej počasi in vztrajno.

Nespečnost vpliva na hujšanje?

Znanstveniki so ugotovili, da smo takrat, ko spimo manj, bolj nagnjeni k uživanju mastne in sladke hrane. »Tako priporočamo ritem rednega spanja, vsaj 6 do 7 ur na noč. Če s spanjem ne bomo vnesli dovolj energije, jo bomo iskali v hladilniku.«

Ključni so redni obroki

Zajtrk je izjemnega pomena in z njim želimo ravnati tako, da damo telesu energijo v prvem delu dneva, ko jo bo telo še imelo možnost pokuriti. Tudi ostale obroke primerno razporedimo čez dan, če hujšamo imejmo vsaj 5 obrokov dnevno. »Naša glavna težava je, da zvečer pojemo največ, saj zaradi obilice dela preslišimo lakoto čez dan. Z rednimi obroki pa preprečimo, da bi telo prišlo do krča in bi pričelo shranjevati energijo za kasneje. Je tudi enostaven način, kako se lahko odpovemo prigrizkom in pregreham.« Je pa potrebno upoštevati naše navade in organizacijo, svetuje Anja Pristavec.

Vrstica čokolade za malico

Zelo pomembno je tudi, da belega sladkorja oz. vseh drugih rafiniranih oblik uživamo čim manj. »Bolj pomembno je, da najdemo polnovredne vire sladkorja, kot so suho sadje, datelji in da npr. kavo in čaj sladkamo z medom.« Za dopoldansko malico lahko pojemo vrstico čokolade, zraven pa je priporočljivo še kakšno jabolko. Sadje uživamo na prazen želodec, najbolje pol ure pred obrokom. Lahko pa ga kombiniramo s skuto ali oreški za zajtrk, saj sitost v tem primeru traja dlje.

Oddaje, Svetovalnica
Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Melita odhaja, Mavrica ostaja ...

Letošnja jesen je odnesla poletje, prinesla praznovanje naše radijske obletnice, v soboto pa naznanila tudi menjavo na uredniškem mestu revije Mavrica. Otroški mesečnik izhaja pri Založbi Družina, ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...