Radio Ognjišče
Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Samo pogledam čokolado, pa se zredim

Oddaje Rok Mihevc

Velikonočna miza je bila v teh dneh bogato obložena, potice in šunke smo se gotovo preobjedli. Kaj pa zdaj? Prav zaradi slabe vesti, ki grize marsikoga med nami, smo v tokratni Svetovalnici gostili svetovalko na področju prehrane in hujšanja, mag. inž. prehrane Anjo Pristavec iz podjetja Befit.

Regrat, motovilec, čemaž

Prazniki so obdobje, ko tradicionalno pojemo več hrane, kot jo potrebujemo. A pomembno je, da se vrnemo nazaj v ustavljen ritem prehrane, opozarja Anja Pristavec iz podjetja Befit. »Najbolj priporočam, da v čim več obrokov vključimo zelenjavo. Kuhano, pečeno, surovo. In v teh dneh so regrat, motovilec in čemaž odlična priložnost, da na tak način uravnotežimo praznično prehrano.«

Diete so lahko le stres za telo

Ko se tehtnica neprijazno začne nagibati v »nepravo« smer, se ponavadi odločimo za diete. A bolj ko za to, Pristavčeva svetuje, da se odločamo za dolgoročno spremembo prehrane. »Diete, ki izključujejo kruh, maščobe ali kaj drugega, so le stres za telo. Gledati je potrebno dolgoročno, saj hujšanje traja pol leta ali več.«

Jedilnik naj bo slasten

Cilj spremenjenega načina prehrane je, da naredijo načrt prehrane, ki bo všeč posameznikom, pravi Pristavčeva. »Jedilnik mora biti slasten za naše stranke. Če ni po njihovem okusu, ga spremenimo. Kar sicer ne pomeni, da bodo notri čipsi, zavitki, čokolade, hrana, ki jo imajo radi, ampak, da se naučimo, da lahko uživamo vso hrano, ki jo je treba le primerno umestiti in uravnotežiti.« Tako za primer navaja tudi dejstvo, da lahko stranke tudi s čokolado do trikrat na teden uspešno hujšajo. V povprečju po 0,8 kg na teden, torej počasi in vztrajno.

Nespečnost vpliva na hujšanje?

Znanstveniki so ugotovili, da smo takrat, ko spimo manj, bolj nagnjeni k uživanju mastne in sladke hrane. »Tako priporočamo ritem rednega spanja, vsaj 6 do 7 ur na noč. Če s spanjem ne bomo vnesli dovolj energije, jo bomo iskali v hladilniku.«

Ključni so redni obroki

Zajtrk je izjemnega pomena in z njim želimo ravnati tako, da damo telesu energijo v prvem delu dneva, ko jo bo telo še imelo možnost pokuriti. Tudi ostale obroke primerno razporedimo čez dan, če hujšamo imejmo vsaj 5 obrokov dnevno. »Naša glavna težava je, da zvečer pojemo največ, saj zaradi obilice dela preslišimo lakoto čez dan. Z rednimi obroki pa preprečimo, da bi telo prišlo do krča in bi pričelo shranjevati energijo za kasneje. Je tudi enostaven način, kako se lahko odpovemo prigrizkom in pregreham.« Je pa potrebno upoštevati naše navade in organizacijo, svetuje Anja Pristavec.

Vrstica čokolade za malico

Zelo pomembno je tudi, da belega sladkorja oz. vseh drugih rafiniranih oblik uživamo čim manj. »Bolj pomembno je, da najdemo polnovredne vire sladkorja, kot so suho sadje, datelji in da npr. kavo in čaj sladkamo z medom.« Za dopoldansko malico lahko pojemo vrstico čokolade, zraven pa je priporočljivo še kakšno jabolko. Sadje uživamo na prazen želodec, najbolje pol ure pred obrokom. Lahko pa ga kombiniramo s skuto ali oreški za zajtrk, saj sitost v tem primeru traja dlje.

Oddaje, Svetovalnica
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Vseslovensko sinodalno srečanje na Rakovniku (photo: Arhiv Škofije Celje in Gašper Berčič) Vseslovensko sinodalno srečanje na Rakovniku (photo: Arhiv Škofije Celje in Gašper Berčič)

Ogenj upanja

Na Rakovniku v Ljubljani je v soboto potekalo vseslovensko srečanje in jubilej sinodalnih ekip z naslovom Ogenj upanja. Organizatorji so poslali naslednje poročilo o dogodku.

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica