Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Izdelovanje butaric v Lemonut 2018 (foto: Facebook stran SCC Lemont)
Izdelovanje butaric v Lemonut 2018

Velika noč v Lemontu

Slovenci po svetu | 11.04.2018, 17:03 Matjaž Merljak

Ohranjanje običajev je prisotno v pripravi na veliko noč in praznovanje praznike med rojaki v Lemontu pri Chicagu v ZDA. Več nam je povedal frančiškanski pater Metod Ogorevc.

V času pred veliko nočjo so imeli praznovanje 100-letnice društva Sveti Križ, ki je del Prekmurskega društva in je v svojih začetkih delovalo kot neke vrste zavarovalnica za rojake.

V tednu pred cvetno nedeljo so izdelovali butarice, eden od rojakov jih je doma naredil kar 120. Vse so bile v prodaji, izkupiček bo za slovenske misijonarje. Na cvetno nedeljo je bilo hladno. Rojaki so se zbrali pred Slovenskim kulturnim centrom, tam blagoslovili zelenje, vsako društvo je bilo prisotno s svojim banderom, otroci slovenske šole so bili oblečeni v narodne noše. V procesiji so odšli do cerkve, kjer so imeli sveto mašo. Med njo so brali pasijon, in sicer po vlogah. Bralce je pripravila Nandi Puc. Nato je bil v Slovenskem kulturnem centru že velikonočni zajtrk, saj se na veliko noč ljudje zberejo po domovih. Tokrat pa jih je bilo toliko, da so bili v kar dveh dvoranah.

Cvetna nedelja 2018 v Lemontu
Cvetna nedelja 2018 v Lemontu © Facebook stran SCC Lemont

Velika noč 2018 v Lemontu
Velika noč 2018 v Lemontu © Facebook stran SCC Lemont
Krizmena maša v stolnici je bila že v torek, k njej je prišlo tudi vseh 800 diakonov iz škofije, iz vsake župnije sta bila povabljena dva župljana, ki sta prevzela sveta olja.

Na veliki četrtek, petek in soboto so imeli mašo oz. obrede vsak večer ob 19. uri. V četrtek so po maši bili že z Jezusom v ječi, na veliki petek je bil ob 15. uri po tradiciji križev pot v angleščini, zvečer pa so že začeli krasiti cerkev. Na veliko soboto je bil ob 2. uri popoldne blagoslov jedil, že po maši pa so imeli velikonočno procesijo in nato v dvorani srečanje.

Praznično vzdušje je podkrepilo petje. Pel je zbor Šendov, ki ga je ustanovil p. Vendelin Špendov. To njegovo tradicijo ohranjajo. Za veliko noč zjutraj maša v angleščini za ljudi iz okolice, ob 11. uri pa je bila slovesna slovenska maša.

P. Metod nam je zaupal še velikonočno sporočilo: Vstali Kristus je tisti, ki živi, ki je premagal tisto, kar nas morda tlači, ubija, nas želi stisnit v temo groba ter prinaša novo življenj, to bolj doživljamo, bolj ko smo povezani z njim.

Več fotografij na spletni strani Slovenske katoliške misije v Lemontu

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...