Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Papež s tremi čilskimi žrtvami zlorab

Svet | 28.04.2018, 00:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne v Domu sv. Marte sprejel tri žrtve zlorab s strani čilskih duhovnikov. Gre za Juana Carlosa Cruza, Jamesa Hamiltona in Joseja Andrésa Murilla, ki se bodo s papežem pogovarjali še danes in jutri. V Rimu pa prav v teh dneh na pobudo organizacije Meter onlus potekajo dnevi otroških žrtev zlorab.

Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Grega Burka se sveti oče vsem trem zahvaljuje, da so sprejeli njegovo povabilo, saj jih želi prositi za odpuščanje, podeliti z njimi bolečino in svoj sram zaradi tega, kar so pretrpeli, predvsem pa želi prisluhniti vsem njihovim predlogom, kako preprečiti ponovitev teh strašnih dejanj. Papež bo sprejel vsakega posebej in jim bo pustil govoriti kolikor bo potrebno, je povedal Burke.

Obenem pa sveti oče vso Cerkev prosi za molitveno podporo, da bi ta srečanja potekala v ozračju zaupanja in bi bila temeljni korak k ozdravitvi in stalni preprečitvi zlorab vesti, oblasti in še posebej spolnih zlorab znotraj Cerkve.

Kot že omenjeno pa vse od srede pa do prihodnje nedelje v Rimu potekajo dnevi proti zlorabam otrok in otroški pornografiji, ki jih pripravlja organizacija Meter onlus. Srečanje bodo sklenili v nedeljo, 6. maja, ko naj bi jih na Trgu sv. Petra pozdravil tudi papež Frančišek.

Predsednik omenjene organizacije Fortunato Di Noto poudarja, da številni otroci potrebujejo naša nenehna prizadevanja in zaščito. Celotna družba pa naj bi prekinila molk o teh zločinih in se ne bi smela vanje preprosto vdati. Tega problema naj bi se zavedali vsi in se proti zločinu zlorab po svojih močeh borili.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...