Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Alfie Evans (foto: druzina.si)
Alfie Evans

Italija Alfieju podelila državljanstvo – Usmrtitev za zdaj odpovedana

Svet | 23.04.2018, 22:18 Marjana Debevec

Smrt malega Alfieja Evansa je za zdaj prestavljena, saj je Italija dečku podelila državljanstvo. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo pogajanja o tem, kako naprej.

Oče malega Alfieja Thomas Evans se ne preda. Takole je dejal podpornikom, ki so se zbrali pred bolnišnico v Liverpoolu: »Moj sin pripada Italiji. Ljubim Alfieja in Kate. Še naprej se bom boril, tako kot se bori tudi Alfie.«

Protestniki nasprotujejo odločitvi bolnišnice, da bi Alfieju odtranila cevko za dihanje, zdravniki pa po drugi strani trdijo, da je to za njega najbolje. Njihovo odločitev je potrdilo tudi prizivno sodišče.

Spomnimo, da naj bi dečka ubili danes popoldne. Medtem ko so se ljudje že skoraj vdali v njegovo smrt, pa je odjeknila novica, da je italijanska vlada Alfieju podelila državljanstvo. Obenem je zapisala, da upa, da bo sedaj možna takojšnja premestitev dečka v Italijo. O tem naj bi se v prihodnjih dneh pogovorila zunanja ministra obeh držav.

V bolnišnico v Liverpool je danes prispela tudi direktorica vatikanske bolnišnice Bambino Gesu' Mariella Enoc, ki je staršema izrazila papeževo bližino, pa tudi svojo osebno podporo in podporo mnogih mam, ki imajo podobno bolnega otroka kot je Alfie. Njen namen je bil govoriti z vodstvom bolnišnice v Liverpoolu, vendar je le to ni sprejelo. Tako je ostala v čakalnici. Znova je zatrdila, da njena bolnišnica dečka pričakuje z odprtimi rokami.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.