Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papeževa nova apostolska spodbuda o svetosti

Cerkev po svetu | 06.04.2018, 10:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je napisal novo apostolsko spodbudo, ki jo bodo v Vatikanu predstavili v ponedeljek. Govori o poklicanosti k svetosti v današnjem svetu in nosi naslov Veselite in radujte se. Frančišek je v svojem pontifikatu že večkrat spregovoril na to temo.

Svetniki niso super ljudje niti niso rojeni popolni, je na praznik vseh svetih leta 2013 dejal papež Frančišek. So kot vsakdo izmed nas, osebe, ki so živele normalno življenje z radostmi in bolečinami, napori in upanji. Njihovo življenje se je spremenilo, ko so spoznali Božjo ljubezen in začeli služiti drugim. Trpljenje in nasprotovanja so prenašali brez sovraštva ter na zlo odgovarjali z dobrim.

Papež je v več nagovorih poudaril, da je vsak kristjan poklican k svetosti. »Vsak življenjski stan vodi k svetosti,« je dejal pri katehezi 19. novembra 2014. Doma, na ulici, na delu, v Cerkvi, v določenem trenutku in v svojem življenjskem stanu je odprta pot k svetosti. Ko živimo z ljubeznijo in dajemo lastno krščansko pričevanje pri vsakodnevnih opravkih, smo poklicani, da postanemo sveti, je dejal.

Veselite in radujte se bo peti večji dokument Frančiškovega pontifikata. Okrožnico Luč vere je začel že Benedikt XVI., Frančišek jo je dopolnil in je izšla junija 2013, maja 2015 je izšla okrožnica Hvaljen moj Gospod o skrbi za skupni dom, napisal pa je tudi dve apostolski spodbudi: novembra 2013 Veselje evangelija in marca 2016 Radost ljubezni.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...