Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: Program Svit rešuje življenja

Svetovalnica | 15.03.2018, 15:41 Rok Mihevc

O programu Svit in raku na debelem črevesu in danki smo že veliko govorili, a vedno znova je pomembno opozoriti na dejstva. Z nami je bila Tjaša Jerman z Inštituta za nacionalno zdravje.

Učinki programa Svit so že vidni, saj se je obolevnost raka zmanjšalo za od 30 do 50%. Pred začetkom programa so odkrili približno 1500 primerov na leto, ravno zaradi uvedbe programa in odstranjevanja pred rakavih sprememb, pa se je obolevnost začela zmanjševati. »Če te odstranimo, do razvoja raka sploh ne pride.«

Dejavniki tveganja so podobni kot so za druge rake, npr. nezdrava prehrana, sedeč vedenjski slog s premalo gibanja, alkohol, debelost, kajenje. »Posebni dejavniki pri tem raku pa so dedna nagnjenost in bolezni kot so npr. vnetje, chronova bolezen, polipi, itd.« Ob vabilu v program se izpolni vprašalnik prav v povezavi s temi boleznimi.

Kri v blatu še ne pomeni pojav raka

Program poteka v dveh stopnjah, je povedala naša sogovornica. »Prva je oddaja vzorčka blata in če so rezultati pozitivni, je treba iti na kolonoskopijo. Če krvi v blatu ni, ta ni nujna. »Če pa je bilo pri postopku odkrito kaj takega, kar je potrebno bolj spremljati, jo je dobro v nekem časovnem obdobju ponoviti.« Svit je namenjen moškim od 50 do 74 leta starosti, je povedala Jermanova. »Rak se lahko sicer pojavi tudi pri mlajših, a redkeje. Če opazimo kri, pojdimo k zdravniku. Ni nujno da gre za raka, v večini primerov gre za hemeroide ali razjede. Pozorni pa naj bodo tudi tisti, ki so dedno obremenjeni.«

Odziv bi lahko bil boljši

Tjaša Jerman na vprašanje, ali so zadovoljni z odzivom ljudi odgovarja, da bi bil lahko ta še boljši. »Vsak tretji se še vedno ne odzove vabilu, kar je res škoda, saj se na morebitne spremembe, ki bi se sčasoma lahko razvile v raka, lahko hitro odzovemo.« V primerjavi s programoma Zora in Dora, ki sta namenjena ženskah, se te odzivajo veliko bolje. »Že na splošno so ženske bolj skrbne kot moški, tudi kar se tiče zdravja.« Vabilo za program Svit pride na vsaki dve leti.

Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik.

Program Svit
Program Svit © Svit

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.