Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko

S. Nikolina: Trud in vztrajnost sta poplačana

Oddaje | 12.03.2018, 15:44 Matjaž Merljak

Kaj storiti, če se maščoba pri cvrtju peni? To je bilo eno od vprašanj današnje Svetovalnice. Naša gostja je povedala, da se to dogaja tudi njej, a je ne ustavi pri delu. Tako je svetovala tudi poslušalki.

Na to temo so se oglasile tri poslušalke: prva je svetovala, da v posodo pred oljem vlijemo dve žlici žganja in potem počasi in odkrito segrevamo; druga je dodala, da dela enako, le da uporabi rum; tretja pa uporablja tri tedne stara jajca in mešanico moke.

Sestra Nikolina je v nadaljevanju oddaje povedala, kako narediti piškotni zavitek oz. rulado: na eno jajce dodamo eno žlico sladkorja in eno žlico moke. Pri biskvitu iz štirih jajc v moko umešamo tudi eno žličko pecilnega praška. Lahko dodamo tudi zmlete orehe ali kakav v prahu. Najprej naredimo sneg, nato dodamo sladkor, sledijo rumenjaki in nato moka z dodatki. Zmešamo in pečemo deset minut v vroči pečici.

Svetovala je še o pripravi mlincev, kako preprečiti, da bi potica ob strani počila, da bi se kruh v pekaču razlezel in da gluhi štruklji ne bi upadli. In kaj lahko pripravimo v glinenem pekaču, je zanimalo eno od poslušalk? Odgovor s. Nikoline je bil: "Lazanja, pica, narastek, pogača, marmornik, meso, krompir ..."

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Lojze Grozde – zgled poguma in zaupanja

Danes obhajamo god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Ob nedavni obletnici prenosa Grozdetovih posmrtnih ostankov iz Mirne na Zaplaz je škof Andrej Glavan poudaril pomen Grozdetove vere, ki ni ...