Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik

S. Nikolina: Trud in vztrajnost sta poplačana

12.03.2018, 15:44 Matjaž Merljak

Kaj storiti, če se maščoba pri cvrtju peni? To je bilo eno od vprašanj današnje Svetovalnice. Naša gostja je povedala, da se to dogaja tudi njej, a je ne ustavi pri delu. Tako je svetovala tudi poslušalki.

Na to temo so se oglasile tri poslušalke: prva je svetovala, da v posodo pred oljem vlijemo dve žlici žganja in potem počasi in odkrito segrevamo; druga je dodala, da dela enako, le da uporabi rum; tretja pa uporablja tri tedne stara jajca in mešanico moke.

Sestra Nikolina je v nadaljevanju oddaje povedala, kako narediti piškotni zavitek oz. rulado: na eno jajce dodamo eno žlico sladkorja in eno žlico moke. Pri biskvitu iz štirih jajc v moko umešamo tudi eno žličko pecilnega praška. Lahko dodamo tudi zmlete orehe ali kakav v prahu. Najprej naredimo sneg, nato dodamo sladkor, sledijo rumenjaki in nato moka z dodatki. Zmešamo in pečemo deset minut v vroči pečici.

Svetovala je še o pripravi mlincev, kako preprečiti, da bi potica ob strani počila, da bi se kruh v pekaču razlezel in da gluhi štruklji ne bi upadli. In kaj lahko pripravimo v glinenem pekaču, je zanimalo eno od poslušalk? Odgovor s. Nikoline je bil: "Lazanja, pica, narastek, pogača, marmornik, meso, krompir ..."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...