Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

S. Nikolina: Trud in vztrajnost sta poplačana

Oddaje | 12.03.2018, 15:44 Matjaž Merljak

Kaj storiti, če se maščoba pri cvrtju peni? To je bilo eno od vprašanj današnje Svetovalnice. Naša gostja je povedala, da se to dogaja tudi njej, a je ne ustavi pri delu. Tako je svetovala tudi poslušalki.

Na to temo so se oglasile tri poslušalke: prva je svetovala, da v posodo pred oljem vlijemo dve žlici žganja in potem počasi in odkrito segrevamo; druga je dodala, da dela enako, le da uporabi rum; tretja pa uporablja tri tedne stara jajca in mešanico moke.

Sestra Nikolina je v nadaljevanju oddaje povedala, kako narediti piškotni zavitek oz. rulado: na eno jajce dodamo eno žlico sladkorja in eno žlico moke. Pri biskvitu iz štirih jajc v moko umešamo tudi eno žličko pecilnega praška. Lahko dodamo tudi zmlete orehe ali kakav v prahu. Najprej naredimo sneg, nato dodamo sladkor, sledijo rumenjaki in nato moka z dodatki. Zmešamo in pečemo deset minut v vroči pečici.

Svetovala je še o pripravi mlincev, kako preprečiti, da bi potica ob strani počila, da bi se kruh v pekaču razlezel in da gluhi štruklji ne bi upadli. In kaj lahko pripravimo v glinenem pekaču, je zanimalo eno od poslušalk? Odgovor s. Nikoline je bil: "Lazanja, pica, narastek, pogača, marmornik, meso, krompir ..."

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Škofa Peter Štumpf in Janez Kozinc (photo: Tatjana Splichal, Tamino Petelinšek) Škofa Peter Štumpf in Janez Kozinc (photo: Tatjana Splichal, Tamino Petelinšek)

Prav je, da pridejo sveže moči in novi pogledi

Bogu hvala, dragi sobrat, novoimenovani škof Janez in dobrodošel v Murski Soboti. Vsi smo te zelo veseli in Bogu hvaležni za to, da te je izbral in za tvoj pogum, da si sprejel. To so prve besede ...