Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pri blagoslovu Urbi et Orbi (foto: Vatican news)
Papež pri blagoslovu Urbi et Orbi

Urbi et Orbi: mir, upanje in sprava trpečim narodom

Slovenija | 01.04.2018, 13:03 Marjana Debevec

Nagovor pred blagoslovom Urbi et orbi - Mestu in svetu, je papež že tradicionalno posvetil perečim vprašanjem v svetu. Znova je odločno pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja v Siriji, zavzel pa se je tudi za druge države in za vse, ki so izključni iz družbe.

Kristjani verjamemo, da je Jezusovo vstajenje resnično upanje sveta, ki nikoli ne razočara. To je moč zrna, moč ljubezni, ki se poniža in daruje vse do konca in resnično prenavlja svet, je zatrdil sveti oče.

Po njegovih besedah prav ta moč rodi sad upanja in dostojanstva tudi v bedi in izključevanju, lakoti, brezposelnosti, med begunci in migranti, med žrtvami trgovine z mamili, trgovanja z ljudmi in raznega sodobnega suženjstva.

Nato je sveti oče svoj nagovor posvetil prošnji za mir in začel s Sirijo, katere prebivalstvo je izčrpano od vojne, ki ji ni videti konca. Zaželel je, da naj na to veliko noč Kristusova luč razsvetli vest vseh odgovornih politikov in vojakov, da bodo takoj končali pobijanje. »Da bodo spoštovali humanitarno pravo in poskrbeli za lažji dostop vseh do pomoči, ki jo ti naši bratje in sestre tako nujno potrebujejo, obenem pa zagotovili ustrezne pogoje za vrnitev tistih, ki so bili pregnani«, je dejal Frančišek.

Drugo misel je papež namenil Sveti deželi, Jemnu in celotnemu Bližnjemu Vzhodu, da bi prebivalci kmalu lahko okušali sadove sprave.

Upanja je sveti oče zaželel afriški celini in posebej prosil za mir v Južnem Sudanu. »Ne pozabimo na žrtve v tem sporu, zlasti na otroke!«, je povabil.

Korejskemu polotoku je zaželel dialoga, Ukrajini sadov miru, Venezueli tolažbe, novo življenje pa otrokom, ki zaradi vojn in lakote rastejo brez upanja, prikrajšani za izobrazbo in zdravstveno varstvo; in tudi ostarelim, ki jih je izločila kultura sebičnosti, ki odvrže tiste, ki niso »produktivni«.

Ob sklepu je papež Frančišek še prosil modrosti za nosilce politične odgovornosti, da bi vedno spoštovali človeško dostojanstvo, se predano posvečali službi za skupno dobro in zagotavljali razvoj in varnost lastnim državljanom.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...