Petra StoparPetra Stopar
Papež pri velikonočni maši (foto: Vatican news)
Papež pri velikonočni maši

Papež pri maši: Sem odprt za Božja presenečenja?

Svet | 01.04.2018, 12:25 Marjana Debevec

»Naša vera je rojena na velikonočno jutro: Jezus živi! Ta izkušnja je v samem srcu krščanskega sporočila«, je na tviterju danes zapisal papež Frančišek. Obhajamo namreč največji krščanski praznik - veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja. Sveti oče je dopoldne daroval slovesno mašo na Trgu sv. Petra. V spontanem nagovoru po evangeliju je izpostavil tri poudarke današnjega praznika in sicer najprej oznanilo, da je Gospod vstal. V prvih krščanskih skupnostih je ta novica šla od ust do ust. Gospod je vstal je bil tudi pozdrav, ki so si ga izmenjali.

Druga misel je presenečenje, ki so ga doživele žene, ko so prišle h grobu. Presenečenje nam gane srce, saj nas zadene tam, kjer nismo pričakovali. Obenem pa nas spodbuja, naj pohitimo. Kot sta pohiteli ženi, apostola Janez in Peter, pa tudi pastirji v Betlehemu in Samarijanka po srečanju z Jezusom. Božja presenečenja nas namreč spodbudijo, da se odpravimo na pot.

»Tretja misel pa je vprašanje: Kaj pa jaz? Imam odprto srce za Božja presenečenja? Sem sposoben pohiteti, ali pa vedno odlašam in si mislim: bom jutri videl... Kaj meni govori presenečenje?«, je številne zbrane še spodbudil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.