Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
Papež pri velikonočni maši (foto: Vatican news)
Papež pri velikonočni maši
01.04.2018, 12:25 Marjana Debevec

Papež pri maši: Sem odprt za Božja presenečenja?

»Naša vera je rojena na velikonočno jutro: Jezus živi! Ta izkušnja je v samem srcu krščanskega sporočila«, je na tviterju danes zapisal papež Frančišek. Obhajamo namreč največji krščanski praznik - veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja. Sveti oče je dopoldne daroval slovesno mašo na Trgu sv. Petra. V spontanem nagovoru po evangeliju je izpostavil tri poudarke današnjega praznika in sicer najprej oznanilo, da je Gospod vstal. V prvih krščanskih skupnostih je ta novica šla od ust do ust. Gospod je vstal je bil tudi pozdrav, ki so si ga izmenjali.

Druga misel je presenečenje, ki so ga doživele žene, ko so prišle h grobu. Presenečenje nam gane srce, saj nas zadene tam, kjer nismo pričakovali. Obenem pa nas spodbuja, naj pohitimo. Kot sta pohiteli ženi, apostola Janez in Peter, pa tudi pastirji v Betlehemu in Samarijanka po srečanju z Jezusom. Božja presenečenja nas namreč spodbudijo, da se odpravimo na pot.

»Tretja misel pa je vprašanje: Kaj pa jaz? Imam odprto srce za Božja presenečenja? Sem sposoben pohiteti, ali pa vedno odlašam in si mislim: bom jutri videl... Kaj meni govori presenečenje?«, je številne zbrane še spodbudil papež Frančišek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv) dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv)

Gremo na volitve

Po sedemintridesetih letih sem v februarju romal po Sveti deželi. Tako jo imenujemo kristjani zaradi Jezusa. Ko pa si tam, kaj dosti svetosti ne vidiš in doživiš. Judje so v tem času ...

Mikrofon (photo: ARO) Mikrofon (photo: ARO)

21. obletnica oddajanja na internetu

15. aprila 1997 smo postali prva slovenska radijska postaja, ki ste ji lahko prek interneta v živo prisluhnili kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. V teh enaindvajsetih letih so se zgodile ...

Kristusovo vstajenje - Zavod sv Stanislava - Ivan-Rupnik (photo: ARO) Kristusovo vstajenje - Zavod sv Stanislava - Ivan-Rupnik (photo: ARO)

Obhajamo veliko noč

Kristjani danes praznujemo največji praznik - veliko noč, ko se spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Slednjega so naznanili na jutranjih vstajenjskih mašah, ki so vrhunec ...