Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

13. obletnica smrti Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 02.04.2018, 07:00 Marta Jerebič

Spominjamo se 13. obletnice smrti svetega Janeza Pavla II., poljskega papeža, ki je Katoliško cerkev vodil med letoma 1978 in 2005. Ker so letos v ospredju pozornosti Cerkve mladi, poglejmo, kako se jim je približal omenjeni papež.

Papež Janez Pavel II. se je mladim približal na svetovnih dnevih mladih, ki jih je v 80-ih letih prejšnjega stoletja vpeljal prav on. Po prvem v Rimu je vodil še 9 drugih mednarodnih srečanj, in sicer v Buenos Airesu, Komposteli, Čenstohovi, Denverju, Manili, Parizu, Rimu in Torontu. Na vseh je mladim na srce položil svoje neuradno geslo »Ne bojte se«, ki ga je sicer v svojem pontifikatu izrekel skoraj 400-krat. Slovenski mladini ga je ponovil v Postojni leta 1996, od koder se spominjamo predvsem njegovih besed: »Korajža velja« in »Papež ma vas rad«.

Mladi so sicer vedno gojili posebne vezi do poljskega papeža, ki jih je tudi sam nosil v srcu. Ene zadnjih besed Janeza Pavla II. so bile namenjene prav mladim, ki so se 2. aprila 2005 množično zbrali na trgu sv. Petra in molil zanj. „Iskal sem vas, sedaj pa ste prišli k meni,“ je dejal nekaj ur pred smrtjo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...