Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež duhovnikom: Bližina je ključnega pomena za evangelizacijo!

Cerkev po svetu | 29.03.2018, 13:39 Marta Jerebič

Papež Frančišek je duhovnike pri krizmeni maši, ki jo je daroval v vatikanski baziliki, povabil, naj bodo blizu ljudem današnjega časa, saj je bližina ključnega pomena za evangelizacijo.

Ulični duhovnik, ki hodi sredi svojega ljudstva; jim je blizu kot dober pastir; omogoča Jezusu, da je prisoten v življenju človeštva in ne zaprt v nek načrt idej. Papež je na dan, ko duhovniki obnavljajo svoje duhovniške obljube, znova poudaril pomen njihove bližine Bogu v molitvi in ljudem v vsakdanjem življenju.

»Bližina je odločilnega pomena za evangelizatorja, ker je to ključna drža v Evangeliju,« je pojasnil papež in dodal, da je bližina ključ do usmiljenja kot tudi ključ do resnice, pri čemer je posvaril pred tem, da bi iz določenih abstraktnih resnic naredili malike, kar so mediji povezali z razpravo o obhajilu ločenim in znova civilno poročenim.

»V malika sprevržena resnica se sicer oblači v besede evangelija, vendar ne pusti, da bi se te besede dotaknile srca. Nasprotno, preproste ljudi oddaljuje od ozdravljajoče bližine Jezusove besede in zakramentov.«

Papež je duhovnikom priporočil tri oblike bližine. Pri duhovnem dialogu je pomembno, da ne obsojajo, pri spovedi morajo grešnika spodbuditi, da gleda naprej, ne v preteklost, v pridigah pa se najbolj pokaže sposobnost srečanja pastirja s svojim ljudstvom.

Skratka, papež je pri krizmeni maši želel poudariti razliko med resnico, ki nastopa kot ideologija, in resnico, ki jo odkrivamo le, kadar smo blizu ljudem, zlasti tistim, ki trpijo.

Papež Frančišek bo mašo zadnje večerje daroval v rimskem zaporu Regina Coeli, kjer bo umil noge 12-im zapornikom. Že četrtič v svojem petletnem pontifikatu bo torej ta obred opravil v zaporu. O papeževih srečanjih z zaporniki in pomenu evharistije zanje smo se pogovarjali z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.