Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mladi, zbrani v Rimu (foto: Vatican news)
Mladi, zbrani v Rimu

Kakšno Cerkev si želijo mladi?

Slovenija | 26.03.2018, 11:24 Marjana Debevec

Cerkev se pripravlja na sinodo o poklicanosti mladih, ki bo potekala oktobra letos. Kot smo že poročali, se je v pripravi na ta velik dogodek pretekli teden v Vatikanu zbralo 300 mladih iz vsega sveta, preko facebooka pa jih je bilo z njimi povezanih še 15 tisoč. Včeraj so papežu Frančišku izročili sklepni dokument, v katerem pišejo, da bo Cerkev privlačna, če bo Cerkev odnosa.

Mladi si želijo Cerkev, ki bo znala ponižno priznati napake iz preteklosti in sedanjosti ter si pogumno prizadevati živeti to, kar izpoveduje, je ob predstavitvi dokumenta povedal generalni tajnik sinode kardinal Lorenzo Baldisseri. Po njegovih besedah mladi danes pogrešajo prave spremljevalce, ki bi jim pomagali najti pot v življenju. Zato krščanske skupnosti prosijo, naj odgovorijo na te njihove potrebe po zanesljivih voditeljih.

Mlade privlači veselje, zato bi moralo veselje biti tudi znamenje krščanske vere, so zapisali mladi v sklepnem dokumentu. Želijo si, da ne Cerkev ne bi mislila, da so premladi, da bi lahko bili nosilci njihovega duhovnega življenja.

Na štirinajstih straneh, ki so povzetek dela dvajsetih jezikovnih skupin, zapišejo tudi, da si želijo pristno Cerkev ter transparentno, odprto, pošteno, komunikativno, dostopno, veselo in interaktivno skupnost. »Potrebujemo prijetno in usmiljeno Cerkev, ki ceni svoje korenine in svoje zaklade, Cerkev, ki ljubi vse, tudi tiste, ki niso ravno po vseh pravilih«, so zapisali.

Cerkev naj bi bila po njihovih besedah nežna in sprejemajoča še posebej v težkih okoliščinah kot so razne odvisnosti, vprašanje spolnosti, propadlih zakonov, ločenih družin, velikih družbenih problemov, organiziranem kriminalu in trgovino z ljudmi, nasiljem nad ženskami, korupcijo, zlorabami in vsakimi oblikami preganjanja.

Obenem zapišejo, da imajo strah pred prihodnostjo, nekateri mladi so celo nehali sanjati. Dodajajo pa, da kljub vsemu iščejo možnosti, da bi gradili boljši svet.

Kar zadeva življenje po veri so mladi poudarili, da se je treba vrniti k Svetemu pismu, saj mnogi mladi danes ne poznajo več lika Jezusa. Svojo vero pogosto živijo le zasebno, vendar pa so po drugi strani predvsem mladi iz Afrike, Latinske Amerike, Azije in raznih cerkvenih gibanj, ki Cerkev doživljajo blizu. Na žalost mnogi mladi danes zapuščajo Cerkev, zato je treba najti vzroke, zakaj se to dogaja.

Ob sklepu mladi zbrani v Rimu zapišejo, da si želijo Cerkve, ki bo znala komunicirati preko novih medijev in bo znala spregovoriti tudi o neprijetnih temah kot sta teorija spola in istospolna umerjenost, pa tudi pornografija in spletno nasilje.

Cerkev vabijo, naj se z ljudmi sreča, tam, kjer so: v barih, parkih, telovadnicah, na stadionih ter vseh okoljih druženja. Vendar pa tudi na krajih trpljenja, kot so sirotišnice, bolnišnice, obrobja, vojna območja, zapori.

O vsem tem in mnogih drugih temah bo beseda tekla na sinodi, ki bo oktobra v Vatikanu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...