Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Dario Viganó (foto: Radio Vatican)
Dario Viganó

Vatikan: Viganó odstopil. Odneslo ga je retuširano pismo Benedikta

Cerkev po svetu | 21.03.2018, 13:37 Marta Jerebič

Vodja vatikanskega Tajništva za komunikacije, msgr. Dario Edoardo Viganó, je odstopil, potem ko je Tajništvo pred dnevi objavilo fotografijo pisma zaslužnega papeža Benedikta XVI., na kateri so bili nekateri deli zabrisani. Frančišek je njegov odstop sprejel in za začasnega vodjo imenoval tajnika dikasterija Lucia Adriana Ruiza.

Polemike so se začele po 12. marcu, ko so v Rimu predstavili zbirko 11-ih knjig o teologiji papeža Frančiška. Viganó je takrat prebral pismo Benedikta XVI., v katerem ta oporeka predsodku o ne dovolj visoki teološki izobrazbi Frančiška in poudarja notranjo kontinuiteto med obema pontifikatoma.

Zaslužni papež je v istem pismu še zapisal, da se izreka le o knjigah, ki jih je zares prebral, kar pa mu fizične moči v primeru teh 11-ih zvezkov ne dopuščajo. Viganó je ta odstavek prebral pred novinarji, v uradnem biltenu Svetega sedeža pa ga je izpustil. Nekaj dni pozneje se je izkazalo, da je Vatikan na fotografiji pisma zabrisal omenjeni odstavek.

Šele pozneje je v javnost prišel tudi odlomek iz pisma, v katerem se Benedikt XVI. čudi, da pri projektu sodeluje tudi nemški teolog Peter Hünermann, ki je bil v času njegovega pontifikata pobudnik številnih »protipapeških« kampanj.

Novica je sprožila burne polemike. Tajništvo za komunikacije je tako 17. marca objavilo celotno Benediktovo pismo, iz katerega je razvidno, da je pismo zaupno-osebno, na kar se je v opravičilih skliceval tudi Viganó in zavrnil očitke o manipulaciji.

Kakorkoli, Viganó na lastno željo in s papeževo odobritvijo ostaja v Tajništvu za komunikacije z namenom, da bo novemu prefektu pomagal nadaljevati medijsko reformo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...