Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Svet povezan v češčenju in spovedi

Svet | 09.03.2018, 00:40 Marjana Debevec

V baziliki sv. Petra in po številnih škofijah sveta bo danes potekala pobuda 24 ur za Gospoda. Gre za 24 urno češčenje Najsvetejšega in možnost srečanja z Jezusom v zakramentu svete spovedi. V vatikanski baziliki bo spokorno bogoslužje popoldne vodil papež Frančišek, ki bo zatem tudi spovedoval. V Sloveniji omenjena pobuda poteka v okviru radijskega misijona na cvetni petek.

Pobuda 24 ur za Gospoda se je začela pred petimi leti in se kmalu razširila po vseh petih celinah. Tudi letos bo v vsaki škofiji vso noč odprta vsaj ena cerkev, da bi tako ljudem omogočili češčenje in spoved. Vodilna misel letošnje pobude so besede iz Psalma 103: »V tebi je odpuščanje«.

Po besedah predsednika papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije msgr. Rina Fisichelle je njihov cilj vsem, še posebej tistim, ki težko vstopijo v cerkev, omogočiti Božji usmiljeni objem in sicer zunaj običajnega časa za to.

Pobudi se bodo pridružili tudi zaporniški duhovniki, ki želijo zapornikom omogočiti trenutek odpuščanja.

Spomnimo, da papež Frančišek večkrat govori o pomenu svete spovedi in ponavlja, da se Oče nikoli ne naveliča odpuščati: večji ko je naš greh, z večjo ljubeznijo nas sprejme, če se le kesamo tega, kar smo storili. Že kot nadškof v Buenos Airesu je veliko spovedoval in to nadaljuje, kadar je mogoče, tudi kot papež. Tako bo popoldne spovedoval v vatikanski baziliki, prejšnja leta pa je najprej sam pristopil k spovedi. Med sredino splošno avdienco je takole povabil: »Želim, da bi naše cerkve lahko ostale dolgo odprte, da bi lahko sprejele vse, ki se želijo pripraviti na veliko noč z zakramentom svete spovedi in na ta način izkusiti Božje usmiljenje

V Sloveniji bo pobuda 24 ur za Gospoda potekala v petek 23. marca, ko bo v sklopu radijskega misijona spovedni dan.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...