Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Duhovniki med spovedjo na telefonih: Nedopustno!

Cerkev po svetu | 06.03.2018, 12:44 Marta Jerebič

V Rimu ta teden poteka že 29. tečaj za spovednike. Prvi je s svojim nagovorom nastopil višji penitenciar, kardinal Mauro Piacenza, ki je opozoril na duhovnike, ki med spovedjo spremljajo družbena omrežja na svojih telefonih. To je označil za nedopustno dejanje.

Kardinal Piacenza v svojem predavanju ni ovinkaril. Pritožbe vernikov glede duhovnikov, ki niso pozorni na njihove besede ali med spovedjo počnejo kaj drugega, niso tako redke.

Do njega prihajajo tudi informacije o tem, da so nekateri spovedniki zaposleni z družbenimi omrežji, medtem ko spovedanci govorijo. Po besedah kardinala Piacenze je to nedopustno dejanje, označil ga je za praktični ateizem, ki kaže na krhkost vere spovednika pri milostnem dogodku spovedi.

Zato je dal jasno navodilo: V spovednico se ne vstopi s prižganim telefonom, prav tako se ga ne sme uporabljati med zakramentalnimi pogovori. Še posebej mladi dajejo velik pomen temu, da se jim prisluhne. Kardinal Piacenza je na drugi strani opozoril tudi na spovedance, ki k spovedi pridejo z neprimernim izražanjem, včasih celo nadutostjo. Kljub temu pa moder spovednik tudi iz tega zna razbrati oddaljen odmev iskanja sreče in izpolnitve, prisotne v vsakem človeku.

Kardinal Piacenza je še dejal, da je zakrament sprave kraj, kjer smo kljub grehu brezpogojno ljubljeni in kjer je naš greh uničen.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...