Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik

Post ni isto kot stradanje ali hujšanje

26.02.2018, 12:45 Matjaž Merljak

Gostja današnje Svetovalnice je bila sestra Nikolina. Povedala je, katere jedi pripraviti iz domače skute, zakaj v njenih receptih ni ojačevalcev okusa in kako sladkor pri pripravi piškotov nadomestiti z medom.

Najprej smo se dotaknili postnih jedilnikov. Pravi, da to ni isto kot brezmesni jedilniki. Postna hrana je bolj skromna po sestavi, ni tako kalorična in izdatna. Postiti se pri hrani lahko pomeni tudi sprejemanje ponujene hrane, brez pritoževanja. Post tudi koristi zdravju - biti zmeren, biti discipliniran ko je veliko vsega na razpolago. Postna hrana naj bi nas spodbujala in bila telesu in duhu v pomoč, da je bolj sposobno napraviti dobro delo, da se bolj zavestno zberemo za molitev.

Poslušalki, ki jo je zanimamo zakaj biskvit za rolado poči, je svetovala naj ga ne peče v ventilatorski pečici in ne predolgo; poslušalki, ki bi rada pripravila mehke dunajske zrezke iz svinjskega mesa, je svetovala, naj jih predhodno začini in namaže z oljem, cvrenje pa naj ne bo predolgo in pri pravi temperaturi olja; poslušalki, ki se ji keksi med peko raztegnejo, je predlagala, naj zmanjša količino pecilnega praška; sladkor v receptih za piškote pa lahko nadomestimo z medom v razmerju žlička ena proti ena.

Iz domače skute se po besedah sestre Nikoline da pripraviti celo vrsto jedi: štrukeljce za juho, špinačna lazanja, štruklji, njoki, skutina klobasa, torta ... Ojačevalcev okusa skoraj, skoraj ne uporablja, namesto tega dobro praži na čebuli ali česnu, pazi pri soljenju, uporablja tudi različne začimbe in lovorjev list. Poslušalki, ki zaradi težav z želodcem ne sme uporabljati pražene čebule, pa predlaga uporabo pora in paprike.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik (photo: Pixabay) Duhovnik (photo: Pixabay)

Verski uslužbenci del protikoronskega zakona

Državni zbor je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim državljanom in gospodarstvu zaradi epidemije. Med njimi so oprostitve plačila prispevkov upravičene tudi samozaposlene osebe, ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...