Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Post ni isto kot stradanje ali hujšanje

Radijski utrip | 26.02.2018, 12:45 Matjaž Merljak

Gostja današnje Svetovalnice je bila sestra Nikolina. Povedala je, katere jedi pripraviti iz domače skute, zakaj v njenih receptih ni ojačevalcev okusa in kako sladkor pri pripravi piškotov nadomestiti z medom.

Najprej smo se dotaknili postnih jedilnikov. Pravi, da to ni isto kot brezmesni jedilniki. Postna hrana je bolj skromna po sestavi, ni tako kalorična in izdatna. Postiti se pri hrani lahko pomeni tudi sprejemanje ponujene hrane, brez pritoževanja. Post tudi koristi zdravju - biti zmeren, biti discipliniran ko je veliko vsega na razpolago. Postna hrana naj bi nas spodbujala in bila telesu in duhu v pomoč, da je bolj sposobno napraviti dobro delo, da se bolj zavestno zberemo za molitev.

Poslušalki, ki jo je zanimamo zakaj biskvit za rolado poči, je svetovala naj ga ne peče v ventilatorski pečici in ne predolgo; poslušalki, ki bi rada pripravila mehke dunajske zrezke iz svinjskega mesa, je svetovala, naj jih predhodno začini in namaže z oljem, cvrenje pa naj ne bo predolgo in pri pravi temperaturi olja; poslušalki, ki se ji keksi med peko raztegnejo, je predlagala, naj zmanjša količino pecilnega praška; sladkor v receptih za piškote pa lahko nadomestimo z medom v razmerju žlička ena proti ena.

Iz domače skute se po besedah sestre Nikoline da pripraviti celo vrsto jedi: štrukeljce za juho, špinačna lazanja, štruklji, njoki, skutina klobasa, torta ... Ojačevalcev okusa skoraj, skoraj ne uporablja, namesto tega dobro praži na čebuli ali česnu, pazi pri soljenju, uporablja tudi različne začimbe in lovorjev list. Poslušalki, ki zaradi težav z želodcem ne sme uporabljati pražene čebule, pa predlaga uporabo pora in paprike.

Radijski utrip, Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...