Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Marjana DebevecMarjana Debevec

Post ni isto kot stradanje ali hujšanje

Radijski utrip | 26.02.2018, 12:45 Matjaž Merljak

Gostja današnje Svetovalnice je bila sestra Nikolina. Povedala je, katere jedi pripraviti iz domače skute, zakaj v njenih receptih ni ojačevalcev okusa in kako sladkor pri pripravi piškotov nadomestiti z medom.

Najprej smo se dotaknili postnih jedilnikov. Pravi, da to ni isto kot brezmesni jedilniki. Postna hrana je bolj skromna po sestavi, ni tako kalorična in izdatna. Postiti se pri hrani lahko pomeni tudi sprejemanje ponujene hrane, brez pritoževanja. Post tudi koristi zdravju - biti zmeren, biti discipliniran ko je veliko vsega na razpolago. Postna hrana naj bi nas spodbujala in bila telesu in duhu v pomoč, da je bolj sposobno napraviti dobro delo, da se bolj zavestno zberemo za molitev.

Poslušalki, ki jo je zanimamo zakaj biskvit za rolado poči, je svetovala naj ga ne peče v ventilatorski pečici in ne predolgo; poslušalki, ki bi rada pripravila mehke dunajske zrezke iz svinjskega mesa, je svetovala, naj jih predhodno začini in namaže z oljem, cvrenje pa naj ne bo predolgo in pri pravi temperaturi olja; poslušalki, ki se ji keksi med peko raztegnejo, je predlagala, naj zmanjša količino pecilnega praška; sladkor v receptih za piškote pa lahko nadomestimo z medom v razmerju žlička ena proti ena.

Iz domače skute se po besedah sestre Nikoline da pripraviti celo vrsto jedi: štrukeljce za juho, špinačna lazanja, štruklji, njoki, skutina klobasa, torta ... Ojačevalcev okusa skoraj, skoraj ne uporablja, namesto tega dobro praži na čebuli ali česnu, pazi pri soljenju, uporablja tudi različne začimbe in lovorjev list. Poslušalki, ki zaradi težav z želodcem ne sme uporabljati pražene čebule, pa predlaga uporabo pora in paprike.

Radijski utrip, Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media) Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media)

To noč se zate odpirajo sveta vrata Božjega srca

Sveti oče Frančišek je na sveti večer, med posebnim obredom odprl sveta vrata Jubileja 2025. V procesiji so zatem navzoči v atriju bazilike sv. Petra, stopili skozi sveta vrata v baziliko sv. ...

Tekčeve jaslice (photo: visit-trzic.com) Tekčeve jaslice (photo: visit-trzic.com)

Tekčeve jaslice - tradicija iz roda v rod

V starem delu Tržiča, v neposredni bližini župnijske cerkve, se nahajajo posebne jaslice, katerih tradicija sega v leto 1935. Gospod Marjan Zupan, eden izmed skrbnikov teh jaslic, je z nami delil ...

Matic Vidic (photo: Rok Mihevc) Matic Vidic (photo: Rok Mihevc)

Odpreti svojo "štalo" je najlepše darilo za božič

Četrta adventna sveča že gori, kar pomeni, da se božični čas počasi bliža. Z vsakim prižigom sveče v adventnem vencu, se vedno bolj zavedamo, da je božič tik pred vrati. Ta čas naj bi bil obdobje ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...

Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO) Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...