Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Post ni isto kot stradanje ali hujšanje

Radijski utrip Matjaž Merljak

Gostja današnje Svetovalnice je bila sestra Nikolina. Povedala je, katere jedi pripraviti iz domače skute, zakaj v njenih receptih ni ojačevalcev okusa in kako sladkor pri pripravi piškotov nadomestiti z medom.

Najprej smo se dotaknili postnih jedilnikov. Pravi, da to ni isto kot brezmesni jedilniki. Postna hrana je bolj skromna po sestavi, ni tako kalorična in izdatna. Postiti se pri hrani lahko pomeni tudi sprejemanje ponujene hrane, brez pritoževanja. Post tudi koristi zdravju - biti zmeren, biti discipliniran ko je veliko vsega na razpolago. Postna hrana naj bi nas spodbujala in bila telesu in duhu v pomoč, da je bolj sposobno napraviti dobro delo, da se bolj zavestno zberemo za molitev.

Poslušalki, ki jo je zanimamo zakaj biskvit za rolado poči, je svetovala naj ga ne peče v ventilatorski pečici in ne predolgo; poslušalki, ki bi rada pripravila mehke dunajske zrezke iz svinjskega mesa, je svetovala, naj jih predhodno začini in namaže z oljem, cvrenje pa naj ne bo predolgo in pri pravi temperaturi olja; poslušalki, ki se ji keksi med peko raztegnejo, je predlagala, naj zmanjša količino pecilnega praška; sladkor v receptih za piškote pa lahko nadomestimo z medom v razmerju žlička ena proti ena.

Iz domače skute se po besedah sestre Nikoline da pripraviti celo vrsto jedi: štrukeljce za juho, špinačna lazanja, štruklji, njoki, skutina klobasa, torta ... Ojačevalcev okusa skoraj, skoraj ne uporablja, namesto tega dobro praži na čebuli ali česnu, pazi pri soljenju, uporablja tudi različne začimbe in lovorjev list. Poslušalki, ki zaradi težav z želodcem ne sme uporabljati pražene čebule, pa predlaga uporabo pora in paprike.

Radijski utrip, Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
David z bratom in chabo kokoškami (photo: osebni arhiv) David z bratom in chabo kokoškami (photo: osebni arhiv)

Za rojstni dan si je zaželel valilnik

Petnajst letni David Hrup Mavsar je mladenič mnogoterih talentov, vendar poleg šole in treningov odbojke živi za svoj hobi. Redi namreč kokoške japonske pasme chabo, s katerimi se na tekmovanjih ...

Gosta oddaje Pogovor o sta bila vodja IPP dr. Hugon Možina in predsednica Zbornice - Zveze Anita Prelec (photo: STA in osebni arhiv) Gosta oddaje Pogovor o sta bila vodja IPP dr. Hugon Možina in predsednica Zbornice - Zveze Anita Prelec (photo: STA in osebni arhiv)

O težavah ljubljanske urgence

Vse raziskave po svetu so pokazale, da je najpomembnejši vzrok kopičenja bolnikov na urgencah zasedenost bolnišnic. »Ko je ta zasedenost nekje preko 80-odstotna, začne kopičenje eksponentno ...