Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Mati Margareta Puhar - ob 200. obletnici rojstva

Slovenija | 25.02.2018, 14:12 Tone Gorjup

V našem narodu in Cerkvi občudujemo številne može, ki so zaznamovali duhovno dediščino. Premalo se zavedamo, da so bile med njimi tudi ženske. Ena od njih je ustanoviteljica mariborskih šolskih sester mati Margareta Marija Puhar, ki se je rodila 6. marca 1818 na Janževem vrhu v župniji Kapela. Ob jubileju pripravljajo šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja (tako se uradno imenujejo) misijon na Kapeli, molitveno bdenje v maretni hiši v Mariboru in simpozij o ustanoviteljici in dosednjem delu te kongregacije.

Ustanoviteljica prve redovne skupnosti na Slovenskem Margareta Marija Puhar se je rodila 6. marca 1818 na Janževem vrhu. Bila je druga od sedmih deklet v družini vinogradnika Jožefa in Terezije, rojene Švagl. Starši so ji dali zgled v veri ter v njej utrdili ljubezen do jezika in dela. K temu je pripomogla domača župnija Kapela, ki je nekaj let pred njenim rojstvom dobila slovensko šolo, v letih 1823/34 pa so zgradili še novo, sedanjo cerkev. Marija, kot so jo poimenovali pri krstu, je odraščala v letih, ko je župnija Kapela doživljala duhovno pomlad tako v verskem kot v narodnostnem smislu. V zrelih letih je kot orodje v Božjih rokah uresničila Slomškovo željo oziroma načrt, da bi ženska mladina v njegovi škofiji dobila primerno vzgojo. V letih po njegovi smrti je postala ustanoviteljica prve redovne skupnosti v Mariboru in s tem pri nas na Slovenskem. To so šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, ki jim pravimo tudi mariborske šolske sestre oziroma Slomškove šolske sestre.

Janžev vrh
Janžev vrh © Tone Gorjup

Slovenska provinca šolskih sester se že nekaj časa pripravlja na praznovanje 200. obletnice rojstva ustanoviteljice. V redovnih hišah prebirajo spomine na njeno življenje, njena pisma, predvsem pa v molitvi prosijo, da bi bile njene vredne naslednice. V hvaležnosti do župnije, iz katere je izšla mati Margareta Puhar, bodo od 2. do 4. marca vodile misijon na Kapeli. Sklenile ga bodo prihodnjo nedeljo z zahvalno sveto mašo, ki jo bo daroval nadškof Franc Kramberger in akademijo v kapelski osnovni šoli. Na vigilijo jubileja, 5. marca bo v cerkvi materne hiše v Mariboru molitveni večer, kamor so sestre povabile tudi župljane Kapele. Sama obletnica rojstva Margarete Puhar (6. marec) pa bo namenjena praznovanju po redovnih hišah. Pripravljajo tudi simpozij o materi Margareti Puhar in delovanju šolskih sester od ustanovitve njihove prve skupnosti do danes, ki bo 14. marca v materni hiši na Strossmayerjevi 17 v Mariboru.

Kapela, župnijska cerkev
Kapela, župnijska cerkev © Tone Gorjup

Več o duhovnem liku matere Margarete Puhar in zgodovini redovne skupnosti, ki jo je ustanovila, pa v nedeljski oddaji "Srečanja", 4. marca ob 8. uri, v kateri bomo gostili provicnialko s. Terezijo Tomazin in s. Veroniko Verbič.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...