Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Ognjišče marec 2018 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče marec 2018

Izšlo je marčevsko Ognjišče

Cerkev na Slovenskem | 25.02.2018, 08:28 Matjaž Merljak

Marec bo v znamenju postnega časa, zato boste v mesečniku Ognjišče lahko našli križev pot Daneta Zajca in p. Marka I. Rupnika. V Prilogi se ustavljajo ob peti obletnici izvolitve papeža Frančiška, Pismo meseca pa je v duhu tedna družine.

Odgovorni urednik mag. Božo Rustja nam je še dejal, da v Mladinski prilogi pišejo o pravičnem gospodarstvu, v reviji boste našli tudi članek o tem, kdaj je čas za otrokov mobilni telefon, gost meseca je dr. Edvard Kobal, ustavljajo se ob 50-letnici delovanja zasedbe New Swing Quartet, z Brankom Cestnikom pa nadaljujejo pogovor ob sinodi mladih.

V celoti objavljamo Urednikovo beležnico:

Letošnji marec je postni mesec, saj bomo večino postnega časa preživeli v tem mesecu. Zato v tokratno številko na sredo revije dodajamo križev pot z naslovom Glejte, človek (Ecce homo). Napisal ga je pesnik Dane Zajc (1929 – 2005) eden najpomembnejših slovenskih književnikov druge polovice 20. stoletja, likovno opremo pa predstavljajo slike križevega pota iz župnijske cerkve v Vrhpolju pri Vipavi. Križev pot je naslikal p. Marko Rupnik, ki je omenjeno cerkev tudi opremil z mozaiki. S tem izpolnjujemo obljubo, da bomo reviji pridajali različne priloge za poglobitev duhovnega življenja. Obenem bi vas spomnili na izdaje križevih potov, ki so izšle pri Ognjišču, in smo jih predstavili v prejšnji številki, v tokratni pa predstavljamo križeva pota za otroke na str 41.

13. marca obhaja papež Frančišek 5. obletnico izvolitve za Petrovega naslednika. Tej obletnici posvečamo tokratno prilogo. Priporočamo vam tudi knjigo o papežu (Pripovedi o papežu Frančišku) in knjigi njegovih misli (Misli iz srca, Cerkev – hiša usmiljenja).

Ognjišče marec 2018 naslovnica
Ognjišče marec 2018 naslovnica © Založba Ognjišče
Od 19. do 25. marca obhajamo teden družine. Več o tem si lahko preberete v pismu meseca. Ta teden želi poudariti pomen družine v času, ko nekateri zmanjšujejo njen pomen. Teden družine sklenemo z materinskim dnevom (letos bomo bogoslužni spomin praznika Gospodovega oznanjenja obhajali 24. marca, ker je naslednji dan cvetna nedelja). Ob materinskem dnevu bo uporabna knjiga Mami za praznik, ki vsebuje otroške pesmi za mame.

Temelj družine je skladen zakon. O zakonu in o družini imamo pri Ognjišču več knjig. Precej izpod peresa p. Vitala Vidra (Mož in žena, Z očmi zakoncev, So nekateri samski); p. Anselma Gruna (Zakon – blagoslov za skupno življenje, Pustolovščina življenja – o družini; Vse dobro za vajino ljubezen, Čudež življenja).

Tudi v zbirki čestitke, kjer izhajajo drobne knjižice, je več knjig o materinstvu, očetovstvu in o zakonu (Oče, Mati, Mož-žena, Novoporočenca).

Letos obhajalo 150-letnico smrti božjega služabnika, velikega misijonarja Friderika Barage. O njegovem življenju v Ognjišču že več kot pol leta objavljamo podlistek izpod peresa Karla Mauserja Le eno je potrebno. Ponatisnili pa smo tudi pobarvanko (Berta Golob – Silva Karim) o njem z naslovom Škof Baraga. Velikemu misijonarju bo posvečen tudi letošnji oratorij.

Knjiga je izšla v zbirki Pobarvanke. V isti zbirki so tudi izšle: Pobarvaj sveti križev pot, Pastirica Urška, Sveti Miklavž in Oče Damijan. Na zalogi imamo tudi pobarvanke iz drugih zbirk: Velika Svetopisemska pobarvanka, Božič, Velikonočni dnevi, Svetopisemski delovni zvezek, Miklavževi škornji

V zadnjem delu postnega časa razmišljamo tudi praznovanju največjega krščanskega praznika – velike noči. Med priprave spada tudi pisanje voščilnic. Pri Ognjišču imamo na zalogi več motivov z velikonočnimi voščilnicami in razglednicami. Ogledate si jih lahko na str. 13.

Po veliki noči se začenjajo birmovanja po župnijah. Kmalu zatem pa tudi prva obhajila. Za vse zakramente uvajanja, vključno s krstom, pripravljamo nekaj zanimivih novosti in ponudb, ki jih bomo obširneje predstavili v aprilskem, velikonočnem Ognjišču.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...