Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Sirija v vojni (foto: Radio Vatikan)
Sirija v vojni

Varnostni svet sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji

Svet | 24.02.2018, 23:30 Andrej Šinko

Varnostni svet Združeni narodov je soglasno sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji, da bi omogočili dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo bolnikov in ranjenih. Po pomislekih Rusije, zaveznice režima v Damasku in stalne članice Varnostnega sveta, so le uspeli uskladiti besedilo resolucije, ki sta ga pripravila Kuvajt in Švedska.

Varnostni svet v resoluciji zahteva prekinitev ognja »brez odlašanja« po vsej Siriji, da bi omogočili »varno, nemoteno in stalno« dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih. Zaradi pomislekov Moskve so glasovanje od četrtka večkrat prestavili in usklajevali besedilo. Iz predloga so nato umaknili določilo, da se bo prekinitev ognja začela 72 ur po sprejemu resolucije. Sedaj tako določa začetek prekinitve ognja »brez odlašanja«. Izločili so tudi navedbo o »takojšnji« dostavi pomoči in evakuaciji.

Diplomati so prepričani, da zaradi tega ne bodo omogočili preložitve prekinitve ognja. Članice Varnostnega sveta so med pogajanji dale tudi jasno vedeti, da mora kmalu priti do prekinitve ognja.

Boj proti skrajnežem ne bo ustavljen

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres naj bi čez 15 dni Varnostnemu svetu poročal o prekinitvi ognja. V še enem popuščanju Moskvi pa so dodali, da prekinitev ognja ne bo veljala za operacije proti Islamski državi ali Al Kaidi ter posameznikom, skupinam in entitetam, ki so povezane s terorističnimi skupinami. To omogoča nadaljevanje ofenzive sirske vojske v Idlibu, zadnji sirski provinci, ki še ni pod nadzorom Damaska, saj so tu z Al Kaido povezane skupine.

V resoluciji zahtevajo končanje vseh obleganj, vključno še zadnje uporniške enklave blizu Damaska, Vzhodne Gute, ki jo sirske vladne sile že sedmi dan zapored silovito obstreljujejo. Napadi so doslej zahtevali življenja več kot 500 civilistov. Končala naj bi se tudi obleganja mest Jarmuk, Fua in Kefraja.

ZDA kritične do Rusije

»Pozni smo v odgovoru na to krizo, zelo pozni,« je dejala ameriška veleposlanica Nikki Haley po glasovanju in Rusijo obtožila za zavlačevanje. Izrazila je nejevero, da bo Sirija res dovolila humanitarni dostop vsem, ki ga potrebujejo, menila, da bo njihova odločnost za vztrajanje pri zahtevah na preizkušnji in poudarila, da morajo vzdržati.

Njen ruski kolega Vasilij Nebenzija, katerega država je doslej blokirala že 11 resolucij o Siriji, ki so bile preostre do Asada, je od ZDA zahteval naj preneha groziti sirski vladi in zagotovil, da Moskva ne bo dovolila »samovoljne razlage« resolucije. Zavrnil je obtožbe o zavlačevanju in dejal, da so morali priti do resolucije, ki je izvedljiva.

Svet
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...