Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Hčerka in mož Asie Bibi (foto: Vatican news)
Hčerka in mož Asie Bibi

Ko boš srečala papeža, ga poljubi v mojem imenu!

Svet | 24.02.2018, 14:26 Marjana Debevec

Organizacija Pomoč Cerkvi v stiski bo z nocojšnjo osvetlitvijo Koloseja v Rimu z rdečo barvo opozorila na številne preganjane kristjane po vsem svetu. Krvavo rdeče bodo hkrati osvetlili tudi cerkvi v Mosulu v Iraku in v Alepu v Siriji. Papež Frančišek pa je že dopoldne sprejel žrtve preganjanja in sicer hčerko in moža pakistanske kristjanke Asie Bibi, ki je že devet let v zaporu, ter Nigerijko, ki so jo dve leti zadrževali in mučili skrajneži islamske skupine Boko Haram.

Kolosej bo nocoj simbolično zažarel v krvavo rdeči barvi v spomin in opomin zaradi številnih preganjanih kristjanov po svetu. Obenem organizacija Opomoč Cerkvi v stiski pripravlja tudi protest, ki naj bi se ga udeležila predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in glavni tajnik Italijanske škofovske konference škof Nunzio Galatino.

Rdeče osvetljen Kolosej
Rdeče osvetljen Kolosej © Družina

O položaju preganjanih kristjanov po svetu bodo poročali mož in hčerka Asie Bibi, ter nigerijska katoličanka Rebecca Bitrus. Slednjo so dve leti zadrževali islamski skrajneži Boko Haram, potem pa je skupaj z dojenčkom, ki ga je rodila po posilstvu, uspela pobegniti in se vrniti k možu. Sama pravi, da kljub velikemu trpljenju nikoli ni nehala zaupati v Boga.

Mama petih otrok Asia Bibi pa je v pakistanskem zaporu zaradi obtožbe bogokletja že dolgih devet let. Že večkrat so jo poskušali rešiti, a brez uspeha.

Papež o Asiji in Rebecci: Mučenki in vzornici

Njeno hčerko in moža ter Nigerijko Rebecco je dopoldne sprejel papež Frančišek. Po besedah predsednika organizacije Pomoč Cerkvi v stiski je bilo srečanje v znamenju globoke duhovnosti, ob sklepu pa so vsi skupaj zmolili Oče naš in Zdrava Marijo – vsak v svojem jeziku.

Asia Bibi je ob njenem obisku v zaporu 17. februarja hčerki naročila, naj poljubi papeža v njenem imenu, kar je takoj ob začetku srečanja tudi storila. To je bil ganljiv in močan trenutek. V pogovoru pa je sveti oče Asio in Rebecco označil za mučenki in vzornici za današnjo družbo, ki se boji bolečine.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...