Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih (foto: Vatican news)
Papež se je s pomočjo dveh mladih vpisal na svetovni dan mladih

Papež v poslanici mladim: Ne postanite ’fake’, da bi bili všečni

Cerkev po svetu | 22.02.2018, 13:13 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes objavili papeževo poslanico za 33. svetovni dan mladih, ki ga bomo letos 25. marca obhajali po škofijah. Frančišek mlade vabi, naj si ne ustvarjajo lažne identitete z namenom, da bi bili všečni.

Številne mlade skrbi, da ne bodo ljubljeni, ali da jim ne bo uspelo uresničiti svojih sanj. Ko se poskušajo prilagoditi umetno narejenim in nedosegljivim standardom, številni polepšujejo svojo podobo, se skrivajo za lažno identiteto ali celo sami postajajo ’fake’ - lažni.

Papež zato mlade, ki so žejni digitalnih ’všečkov’, poziva, naj poimenujejo svoje strahove, zlasti prek razločevanja. Za zgled jim daje Marijo, ki je bila izbrana za vzor tega svetovnega dneva mladih, in vse vabi, naj se ne bojijo, naj odprejo vrata svojega življenja in se odprejo drugim.

»Ne pustite, da sij mladosti ugasne v temi zaprte sobe, v kateri je edino okno v svet računalnik in pametni telefon,« je zapisal papež.

Po njegovih besedah je eden od razlogov, zaradi katerega jih ne bi smelo biti strah, ta, da Bog vsakega kliče po imenu. Ne potrebujejo vnaprej predložiti izrednega življenjepisa, le odpreti se morajo Božji milosti.

Frančišek ob tem mlade spodbuja, da svoje energije uporabijo za izboljšanje sveta. Hkrati je izrazil željo, da bi jim bile v Cerkvi zaupane pomembne odgovornosti, na katere se morajo pripraviti, da jih bodo sprejeli. Poslanico pa je končal z naslednjimi besedami: »Svetovni dan mladih je za pogumne. Ne za mlade, ki iščejo samo udobje in se umaknejo pred težavami. Sprejmeš izziv?«

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...