Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Nadškof Scicluna štiri ure z žrtvijo zlorab v primeru Barros

Svet | 19.02.2018, 14:45 Marjana Debevec

Vatikanski preiskovalec za področje spolnih zlorab malteški nadškof Charles Scicluna se je v New Yorku srečal z glavno pričo v primeru čilskega škofa Bárrosa, ki ga obtožujejo prikrivanja spolnih zlorab. Gre za novinarja Juana Carlosa Cruza, ki je po srečanju povedal, da je prvič začutil, da mu je nekdo resnično prisluhnil.

Papežev odposlanec preiskuje Barrosa, škofa iz Osorna, ki ga Juan Carloz Cruz, Jose Andres Murillo in James Hamilton obtožujejo, da je bil nekajkrat prisoten, ko jih je duhovnik Fernando Karadima zlorabljal. Cruz živi v ZDA, zato se je nadškof Scicluna z njim srečal v New Yorku. Pogovor je trajal kar štiri ure. Po srečanju je Cruz za spletni portal Vatican insider povedal, da je bilo zelo naporno srečanje, vendar je prvič doživel, da mu je nekdo resnično prisluhnil. Dodal je tudi, da je nadškof Scicluna jokal, ko je poslušal njegovo pripoved. »Začutil sem veliko sočutje z njegove strani. Upam, da bodo žrtve v Čilu, ki se bodo pogovarjale z njim, čutile enako«, je dejal Cruz.

Na srečanju je nadškofu Scicluni predal seznam potencialnih žrtev, ki do zdaj še nikoli niso spregovorile o tem strašnem zločinu. Nadškof mu je zatrdil, da bo naredil vse, da se sreča z njimi in jim prisluhne.

Juan Carlos Cruz je povedal tudi, da ga papežev odposlanec ni spraševal le o primeru Barros, ampak tudi o nekdanjem nadškofu v Santiagu del Cile kardinalu Franciscu Javierju Errazurizu, pa tudi o sedanjem nadškofu glavnega mesta v Čilu ter o vsem tistem, kar ga do sedaj noben škof še ni vprašal. »Zdi se mi, da je nadškof Scicluna dober človek, ki hoče do konca transparentno in neodvisno izpeljati to raziskavo«, je dejal Cruz, ki je svoje strašne izkušnje zlorabe opisal v knjigi Konec moje nedolžnosti. Nadškof Scicluna naj bi poročilo papežu oddal 26. februarja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...