Robert BožičRobert Božič

Cerkev v Evropi v dialogu z islamom

Slovenija | 10.02.2018, 10:55 Marjana Debevec

V Albaniji se je včeraj sklenilo srečanje predstavnikov škofovskih konferenc Evrope, ki so govorili o možnostih dialoga z islamom. V treh dneh pogovorov so soočili poglede na lik muslimanskega vernika in razpravljali o nekaterih pastoralnih vprašanjih.

Albanija, ki je bila še nedavno razglašena za ateistično državo, danes daje zgled sožitja različnih verstev. In prav ta dežela je gostila nacionalne predstavnike škofovskih konferenc za dialog z muslimani.

Cerkev v Evropi se srečuje z različnimi muslimanskimi skupnostmi, dialog pa poteka na različnih ravneh: akademskem, verskem in socialnem, dogmatičnem, pravnem in duhovnem. V pogovorih so na dan prišle različne izkušnje, pa tudi pot, ki so jo v tem dialogu že prehodili.

Udeleženci srečanja v Albaniji so se posebej osredotočili tudi na lik muslimanskega vernika in na to, kako živi svoj odnos z Bogom. O tem sta jim spregovorila dva predstavnika albanske muslimanske skupnosti. Do izraza je prišla nujnost verske svobode, pa tudi svobode izražanja svojega odnosa z Bogom.

Pastoralno delovanje pa so razdelili na tri področja. Predstavnik avstrijske škofovske konference je predstavil katehumensko pot muslimanov, ki se spreobrnejo v krščanstvo.

Škof Rault iz Alžirije je spregovoril o duhovni pobudi za dialog z naslovom Vezi miru, ki jo je ustanovil skupaj z umorjenim p. Christianom, priorjem trapistov iz Tibhirine.

Nazadnje pa so predstavili še francosko izkušnjo spremljanja mešanih krščansko muslimanskih parov, še posebej ko gre za vprašanje vzgoje otrok. Poudarili so, da so Cerkev in muslimanske skupnosti poklicane odgovorno sodelovati za dobro teh družin.

Povejmo še to, da so udeleženci srečanja v Albaniji obiskali tamkajšnjo mošejo, samostan sester klaris, nekdanji frančiškanski samostan, ki so ga v času komunističnega sistema preuredili v zapor in škofijski muzej s pričevanji 38 albanskih mučencev.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...