Robert BožičRobert Božič

Nadškof Zore ob prazniku kulture: Prepričan sem, da ne bo treba čakati stoletja, da bi čas razsodil, kaj je vredno trajanja

| 08.02.2018, 13:42

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je ob počastitvi kulturnega praznika v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval sveto mašo za vse ljubitelje umetnosti in kulture. Po sveti maši je nadškof Zore v galeriji Družina odprl razstavo likovnih del, ki so nastala v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. Ta je enkrat na leto v omenjeni galeriji že od samega začetka, leta 1995.

V pridigi se je spomnil letošnje 100-letnice smrti Ivana Cankarja, posebej pa podčrtal, da nas današnji praznik najprej spomni, da se moramo ozreti v preteklost, biti ponosni na svoje korenine, narodno nošo, pesmi in pesnike. "Ko danes obhajamo slovenski dan kulture nam vsepovsod dopovedujejo, kakšni so kulturni dosežki naših sodobnikov, umetnikov, ki neprestano terjajo več denarja in ponižno prikimavanje vsemu, kar nam ponujajo oz. vsiljujejo kot umetniško in kulturno snovanje tega trenutka. Prepričan sem, da v tem primeru ne bo treba čakati stoletja, da bi čas razsodil, kaj je vredno trajanja in bo zato ostalo v resnici zapisano v zgodovino našega naroda, kot del njegove umetniške ustvarjalnosti in identitete, kaj pa bo utonilo v pozabo in bo po določenem času ostalo samo še razlog čudenja in začudenja, da smo bili sposobni ob določenih stvareh sploh zaustaviti korak in misel."

"Razstava Umetniki za karitas gostuje v galeriji Družina enkrat letno že od samega začetka, leta 1995. V zadnjem letu je na pobudo številnih umetnikov odprtje razstave spremljala tudi sveta maša, kot zahvala za talent, ki so ga prejeli in tudi prošnja, da bi spet postala umetnost in kultura del vsakdanjega življenja v naši domovini. Kolonija Umetniki za karitas je, poleg ustvarjanja likovnih del in podarjanja svojega časa in talenta za ljudi v stiski, tudi prilika, da slikarji, kiparji in kulturni delavci izmenjajo mnenja in stališča. Zato je tudi projekt Umetniki za karitas za ustvarjalce pomemben s stališča druženja, bolj kot to pa zaradi potovanja razstav po domovini in tujini. Kolonije se udeležujejo tudi mladi, ki jim druženje z uveljavljenimi umetniki veliko pomeni," pa je zapisala Jožica Ličen.

Po njenih besedah je v vseh katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1.662 imen avtorjev, nastalo je 2.583 likovnih del, od katerih jih je preko 2.100 že našlo svoje mesto v domovih in poslovnih prostorih ljudi, ki imajo radi lepo in dobro. V vseh letih je bilo 280 razstav na številnih razstaviščih po Sloveniji, vsako leto tudi v Gorici in Trstu, poleg tega pa je razstava obiskala Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in dvakrat Rim.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...