Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Harmonika (foto: )
Harmonika

Petkov večer: S harmoniko po domače

| 31.01.2018, 11:07 Jure Sešek

V Petkov večer je v petek vstopila nova oddaja z narodno zabavno glasbo. Poimenovali smo jo „S harmoniko po domače“. Petkovi večeri že od nekdaj skrbijo tudi za pestro glasbeno podobo, posvečali smo se koncertom v živo, pogovorom z glasbenimi gosti … Harmonika pa doslej ni imela veliko besede pri pripravi na konec tedna. Odslej bo drugače. Oddaja bo na sporedu vsak četrti petek v mesecu!

Ko smo razmišljali o tem koga povabiti v premierno izvedbo oddaje, s čigavo glasbo in katero življenjsko zgodbo začeti novo poglavje naših Petkovih večerov, smo takoj pomislili na rodbino, ki slovenski domači glasbi še vedno daje toliko lepega! Začetki alpskega zvoka nenadomestljivih kvintetov so pri Avsenikih. Slavko Avsenik in Vilko Ovsenik sta s svojim izvrstnim delom začrtala pot vseh, ki še danes stopajo po njunih korakih. Slovensko glasbo sta predstavila svetu, ustvarila nekaj unikatnega, njunega, nekaj svojega, kar je pozneje „postalo last vseh“.

Slavko Avsenik ml.
Slavko Avsenik ml. © Osebni arhiv

Zato smo na pogovor povabili Slavka Avsenika ml., ga spraševali o njegovih spominih na začetke Ansambla bratov Avsenik, o pomenu narodno zabavne glasbe, o očetovem vplivu na njegovo ustvarjanje, o ponosu, ki zaveje v njem, ko sliši večna dela očeta in strica. Uživali smo v večnih Avsenikovih uspešnicah in ob lepih besedah poetov, ki so ustvarjali za ansambel.

„Moj profesor mi je nekoč v Ameriki dejal: ne verjemite tistim, ki pravijo, da je nesmiselno skladati novo glasbo, ker je vse, kar je vrednega že napisano! Škoda se je ukvarjati z negativnimi mislimi. Drži pa, da moraš biti za veliko poslanstvo rojen! Ne moreš umetno in na silo sprogramirati enkratnosti, ni dovolj, če si želiš … Enkratnost je dar. Božja volja je tista, ki odloča kje se bo rodilo nekaj izjemnega!“ pravi Slavko Avsenik ml. „Najpomembneje je najti samega sebe v svojem okolju,“ je dejal, ko je razmišljal o mladih glasbenikih, ki ustvarjajo na področju narodno zabavne glasbe.

Mladi Belokranjci bodo z nami na Pustni Sobotni iskrici
Mladi Belokranjci bodo z nami na Pustni Sobotni iskrici © MB

V nadaljevanju oddaje pa smo predstavili ansambel Mladi Belokranjci, ki nam bo igral na letošnji Pustni Sobotni iskrici. Harmonikar Patrik Luka Cekuta, kitarist Matic Pašič in basist Dino Subašić so mladi glasbeniki, prijatelji iz rosnih let, ki bodo v soboto, 10. februarja, zabavali maškare na našem pustnem plesu z dobrim namenom. V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.