Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik

Mini počitnice Radia Ognjišče uspele!

22.01.2018, 11:01 Tanja Dominko

Minuli konec tedna, od 19. do 21. januarja, smo se radijci s številnimi svojimi poslušalci in prijatelji- kar 430 jih je bilo- družili v Termah Radenci na že 7. mini počitnicah, ki jih vsako leto pripravimo v zimskem času. Hotel je bil praktično "naš", napolnili smo ga do zadnjega kotička. Kot so nam zaupali v vodstvu, je bilo klicev še mnogo, skoraj 400 so jih morali zavrniti, saj so se proste kapacitete hitro napolnile. Ob slovesu smo srečali številne zadovoljne obraze, mnogi so se nam zahvaljevali za naš trud, za prijaznost pred mikrofonom, predvsem pa odlično organizacijo dogodka.

Toliko poslušalcev zadovoljiti ni bil mačji kašelj, zato smo se odločili, da se gneči v jedilnici in v dvorani izognemo tako, da ustvarimo dve skupini, kar je bila odlična ideja glavnega urednika Francija Trstenjaka. Kljub strahu, da v bazenu, velikem kompleksu savn in veliki jedilnici vendarle ne bo dovolj prostora za vse, se je izkazalo, da ta strah ni bil utemeljen. V petek zvečer smo se po sveti maši eni odpravili na večerjo, drugi pa so ostali v dvorani, saj jih je čakalo predavanje ob filmu in fotografijah z letošnje misijonske poti v Ukrajino. Jure Sešek, ki je z Izidorjem Ščekom to pot opravil, da bi dobil kakšno idejo, kam nameniti denar od Pustne iskrice, je s svojo pretresljivo pripovedjo in sliko vse nas opomnil, naj bomo hvaležni, da živimo v tem času v tem prostoru. Mnogi te sreče nimajo. V Ukrajini imajo še posebej veliko srečo, da preživijo, tisti z obrobja, bodisi invalidi, otroci brez ustreznega doma ali pa odrasli brezdomci, ki jih nemalokrat pustijo na milost in nemilost hladni zimi, brez ustrezne zdravstvene oskrbe. Če ne bi bilo tam misijonark, Marijinih sester čudodelne svetinje, bi bilo stisk še mnogo več.

Jure Sešek je bil nepogrešljiv tako v petek kot v soboto zvečer
Jure Sešek je bil nepogrešljiv tako v petek kot v soboto zvečer © Tanja Dominko

Zahvaljujoč odprtemu srcu naših poslušalk in poslušalcev bo Pustna iskrica 10. februarja začenjala mnogo lažje, s podlago več kot 2000 evrov, ki so jih prispevali počitnikarji. Ta denar bo že pred Iskrico prejela sestra Marta in pot do cilja, do nakupa hiše za mladostnike, ki bodo v njej ob popoldnevih dobili hrano in pomoč pri učenju, je tako malce krajša. 

 

V soboto smo imeli mašo že ob deveti uri zjutraj, nato smo se nekateri prepustili radostim termalne vode in savnanja, po kosilu je sledil sprehod, počitek ali vnovičen skok v vodo, zvečer pa presenečenje, ki je razveselilo vsakogar posebej. Naši zvesti poslušalci ste gotovo ujeli, da je Teater šentviški pripravil igro En godec nam gode, ki govori o življenju in delu Lojzeta Slaka.

Slika cerkve sv. Vida v zahvalo za podporo
Slika cerkve sv. Vida v zahvalo za podporo © Tanja Dominko

Radio Ognjišče je bil medijski pokrovitelj in tako samo skupaj stopili tudi za mini počitnice. Ekipa Blaž Potočnikove čitalnice je z veseljem prikimala in zbranim v  dvorani kar dvakrat pričarala čudovit dogodek, ki je marsikomu zvabil solze na lica, poskrbel tudi za smeh in dobro voljo, tako da se je vsa dvorana v stoječih ovacijah zibala ob čudovitih Slakovih melodijah. Mnogi obiskovalci so pohvalili glasbeno izvedbo njegovih pesmi, nekateri so celo mislili, da poslušajo same Fante s Praprotna, tako prepričljivo so zapeli pevci. Kar nekaj je bilo takih, ki so po prvi predstavi po večerji še enkrat sedli v dvorano in tako dvakrat uživali. 

V predstavi je Lojze Slak s Fanti s Praprotna kar oživel
V predstavi je Lojze Slak s Fanti s Praprotna kar oživel © Tanja Dominko

Nedelja je pomenila čas za slovo. Slovesno mašo je v župnijski cerkvi v Radencih daroval murskosoboški škof Peter Štumpf, ki se je radijcem zahvalil za njihovo delo, za evangelizacijo, za to, da s svojim zgledom pričujemo in opominjamo, da je pot vere mogoča. V pridigi pa se je naslonil na bridko zgodovino Prekmurja in pomen mnogih Slovencev, tudi duhovnikov, ki so poskrbeli, da je Prekmurje ostalo slovensko. 

Sveto mašo je daroval škof Peter Štumpf
Sveto mašo je daroval škof Peter Štumpf © Tanja Dominko

 

Ob mini počitnicah smo zbrali tudi nekaj vtisov, ki jim boste lahko prisluhnili nocoj v oddaji Prijatelji Radia Ognjišče z začetkom ob 20. uri. 

Odgovorni urednik Tadej Sadar in glavni urednik Franci Trstenjak
Odgovorni urednik Tadej Sadar in glavni urednik Franci Trstenjak © Tanja Dominko

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...