Petra MalenšekPetra Malenšek
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Testo za zavitek, smuti, meso iz juhe, ješprenj, segedin, mesna omaka

| 22.01.2018, 10:02 Rok Mihevc

Sestra Nikolina je bila tokratna gostja naše Svetovalnice, v kateri je odgovarjala na številna vprašanja poslušalk, pa tudi enega poslušalca.

Vprašanjem prisluhnite v avdio posnetku:

- testo za jabolčni zavitek (1:30)
– recept za sadni in zelenjavni smuti (5.15)
– kaj napraviti iz mesa iz juhe (9.00)
– recept za ješprenj (14.30)
– katero meso je primerno za segedin in priprava te jedi (18.40)
– recept za mesno omako (22.15)

 

 

Recept iz revije PRO iz članka »Kako porabiti ostanke posameznega živila«

Zelo zrele banane (Urša Sešek)

Sestavine:

3 ali 4 zmečkane banane

125 g masla

150 g rjavega sladkorja

2 stepeni jajci

čajna žlička vanilije v prahu

zavitek pecilnega praška

ščepec soli

čajna žlička cimeta

pol čajne žličke mletega muškatnega oreščka

170 g moke

2 pesti orehov

Postopek:

Banane zmečkamo in jih prelijemo s stopljenim maslom. Med mešanjem dodamo jajci, sladkor in začimbe. V skledo stresemo pecilni prašek in moko, združimo ter dobro premešamo. Maso vlijemo v namaščen pekač in posujemo z orehi. Pečemo približno 50 minut pri 180 stopinjah. Orehi niso nujni, lahko jih nadomesti stopljena čokolada. :)

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...