Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Kovač o pogovorih med Korejama: Ne smemo biti naivni

Svet | 11.01.2018, 16:08

Potem ko so visoki predstavniki obeh Korej v tem tednu le sedli za skupno mizo, so se zvrstili številni odzivi. Mednarodna skupnost je pozdravila otoplitev odnosov na polotoku jutranje tišine in prve uradne pogovore med državama označila kot pomemben korak naprej. Da je vseeno treba ostati previden, je v pogovoru za naš radio ocenil raziskovalec na Univerzi v Cincinnatiju v ZDA Igor Kovač.

Kovač je spomnil na pretekle poteze Pjongjanga, ki so nakazovale, da bi v državi lahko zavel drugačen veter, a se ni zgodilo nič. "Ne smemo biti naivni in kar takoj iz škatle spustiti belih golobov miru."

Prvi uradni pogovori s Seulom namreč niso prinesli resnejših zavez. Strani sta se le dogovorili, da bodo na skorajšnjih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu lahko sodelovali tudi severnokorejski športniki, dogodka se bo udeležila tudi visoka delegacija Pjongjanga.

Kaj se bo dogajalo v bližnji prihodnosti, je tako še težko napovedati, a Kovač je zelo skeptičen. "To gesto Severne Koreje vidim kot neko obliko kupovanja časa, v katerem lahko med olimpijskimi igrami dobi dodatne resurse za obdobje po olimpijskih igrah, ko bodo ekonomske sankcije znova še bolj zaostrene." Po Kovačevih besedah gre za piar potezo, testiranje odločnosti ZDA ter hkrati tudi za politično oziroma diplomatsko ofenzivo, s katero želi Severna Koreja razdreti zavezništvo med Južno Korejo in ZDA. Washington je namreč, tako Kovač, precej zadržan do trenutnega ukrepanja Seula. "Južna Koreja je takoj skočila na vlak. Južna Koreja je bila tista, ki je popuščala. Severna Koreja ni popuščala in ničesar storila." Kovač je prepričan, da bo marsikaj jasno že sredi februarja.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...