Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slika nerojenega na steni dvorane Zavoda Živim; avtor Jošt Snoj (foto: Marjana Debevec)
Slika nerojenega na steni dvorane Zavoda Živim; avtor Jošt Snoj

Na Poljskem parlament zavrnil predlog za omilitev zakonodaje o splavu

Svet | 11.01.2018, 15:33

Na Poljskem so poslanci začeli novo razpravo o zakonodaji, ki ureja umetno prekinitev nosečnosti. Zdajšnja, ki velja od leta 1993, dovoljuje splav v primerih posilstva ali incesta, nepravilnega razvoja ali neozdravljive bolezni zarodka in ob ogroženosti življenja nosečnice. Parlament v Varšavi je že zavrnil omilitev zakonodaje, več možnosti za sprejetje ima predlog, ki bi jo zaostril. Če mu bodo poslanci prižgali zeleno luč, bo splav dovoljen le v primeru ogroženosti življenje nosečnice.

Katoliška Cerkev na Poljskem si skupaj z gibanji za življenje prizadeva za zaščito nerojenih otrok. Državljansko pobudo Stop splavu, ki je oblikovala predlog za prepoved tako imenovanega evgeničnega splava, je do zdaj podprlo 830.000 ljudi.

Da morajo biti moralne vrednote temelj zakonodaje, je ob tokratni razpravi v parlamentu v Varšavi poudaril škof Henryk Tomasik. Poljska škofovska konferenca je dodala, da pravica do življenja ni stvar prepričanja ali vere, ampak izvira iz naravnega prava in spoštovanja človekovega dostojanstva.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...