Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

Dogajanje v Clevelandu

Slovenci po svetu | 29.01.2018, 11:56 Matjaž Merljak

Pretekli ponedeljek je bila 45. obletnica sramotne odločitve Vrhovnega sodišča, ki je ukazalo splav v naši deželi. Človek večkrat pozabi, da kar je zakonito, ni vedno moralno.

22. januar je dan narodnega žalovanja in pokore za smrtno hudobijo splava in splošno pomanjkljivost spoštovanja za človeško življenje. Narod, ki svoje ubija je narod, ki je izgubil svoj moralni kompas. Če podcenimo ali uničimo človeško življenje, žalimo Boga, ki nas je ustvaril po njegovi podobi in nas odrešil s krvjo njegovega Sina, Jezusa v trpljenju na križu. V Washingtonu je bil velik pohod v ta namen in še celo predsednik se je neposredno pridružil temu pohodu za življenje.

Od 18. do 25. januarja je bil teden molitve za krščansko zedinjenje, da ena Cerkev, katero je postavil Kristus, bo spet uživala edinost ene vere, četudi izraža različnost, edinost za katero je Kristus sam goreče molil.

Tradicionalni zabavni večer Pristavska noč se je odvijal sinoči v Slovenskem narodnem domu na St. Clair ulici. To je večer, ki ga odbor Pristave pripravlja že vse od začetka, ko je bila Pristava oziroma ko je bilo zemljišče kupljeno in je tu zraslo lepo letovišče za poletne prireditve, bodisi kulturne ali zabavnega značaja. Večer se odvija vsako leto v narodnem domu, ker včasih pot do Pristave v zimskih mesecih ni prilagodljiva in istočasno se podpira Slovenki narodni dom sredi mesta. Obiskovalci so postreženi z okusno večerjo, kratkim programom in pa seveda s plesno zabavo, za katero je to pot poskrbel ansambel Veseli godci.

Prihodnjo soboto, 3. februarja, bo clevelandski novi škof, Nelson Perez gostoval v župniji Marije Vnebovzete. Prišel bo in daroval sveto mašo v soboto ob 17:00 uri. Župljani se veselijo njegovega obiska še posebno zato, ker prav ta vikend se slavi 60-letnica blagoslova nove, sedanje cerkve, ki je bila blagoslovljena 2. februarja leta 1958.

Predpust bomo zopet letos zaključili z veselim Kurentovanjem. To pustno veselje se je v Clevelandu razširilo v celi teden praznovanj, ki pa se konča na pustno soboto 10. februarja s parado po St. Clair ulici in se konča pri Slovenskem narodnem domu, kjer se zabava nadaljuje vse do večernih ur. Na ta večer pa tudi župnija Marije Vnebovzete pripravi maškeradni ples z večerjo in maskami v svoji dvorani.

Slovenci po svetu, Kultura
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...