Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup

Za praznovanje je potrebna duhovna priprava

Slovenci po svetu | 15.01.2018, 11:36 Matjaž Merljak

Božično-novoletni prazniki so povezali slovenske rojake v Hamiltonu v Kanadi vseh generacij. Sodelovanje otrok in mladih je še posebej prišlo do izraza na sveti večer. Slovenski župnik pri svetem Gregoriju Velikem, salezijanec Drago Gačnik, poudarja pomen duhovne priprave, ki je tako pred veliko nočjo kot pred božičem.

Že v adventnem času so na približno 400 naslovov v župniji, tudi tistim, ki ob nedeljah redno ne hodijo v cerkev, poslali posebno pismo z vabilom k udeležbi pri bogoslužjih in praznovanjih. Tako imajo ljudje po besedah župnika Gačnika možnost, da se pripravijo na praznike.

Priprava je potekala vse adventne nedelje. Cerkev je počasi dobivala praznično podobo. Duhovna priprava pa je bila 14. in 15. decembra, ko sta v goste prišla kaplan Leopold Valant iz Toronta in duhovnik iz Slovenije. Na voljo sta bila za spoved. Konec tedna, ki je sledil, je župnik Gačnik obiskal slovenski društvi v Kitchenerju in Londonu. Tudi tam so imeli pripravo na praznike s sveto spovedjo, sveto mašo in še obisk Miklavža, ki je otroke v Hamiltonu sicer obiskal v začetku decembra.

Sodelovanje otrok pri programu svetega večera
Sodelovanje otrok pri programu svetega večera © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Božična devetndnevnica je bila vsak večer pred mašo, pred praznikom je družina Mramor pripravil jaslice, ki so vsako leto večje, eden od faranov vsako leto priskrbi smreke, Olga Glavač pa je poskrbela za lepoto cerkev, tudi z božičnimi zvezdami.

Župnik Drago Gačnik še naglaša, da v pripravo na praznike vključijo veliko majhnih skupin. Tako je na sveti večer pri sveti maši ob 18. uri, ki je bila v angleščini, sodelovalo zelo veliko otrok. Pel je angleški zbor, otroci in mladi so uprizorili tudi igro Popolno darilo. Obisk je bil zelo velik, večji kot pri slovenski polnočnici, pri kateri je pel mešani pevski zbor. Pozna se, da so ljudje starejši in neradi hodijo zvečer naokrog.

Na praznik svetega Štefana so imeli tradicionalno srečanje s sveto mašo pri društvu Lipa, v Hamiltonu pa so pripravili tudi silvestrovanje z živo glasbo in bogatim animacijskim programom.

Silvestrovanje v Hamiltonu
Silvestrovanje v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Več fotografij boste našli v Vestnikih slovenske župnije v Hamiltonu (glej Datoteke za prenos levo zgoraj)

V Hamiltonu na sveti večer
V Hamiltonu na sveti večer © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...