Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež je na letalu poročil stevarda in stevardeso (foto: Vatican Insider)
Papež je na letalu poročil stevarda in stevardeso

Kako je LifeSite poskušal očrniti papeža?

Svet | 22.01.2018, 13:19 Marjana Debevec

Spletni portal LifeSite je nedavno poročal, da je papež Frančišek podelil priznanje sv. Gregorija velikega nekdanji nizozemski ministrici za razvoj Lilianne Ploumen, ki je sicer velika zagovornica splava in nasploh LGBT ideologije. Vatikan je pojasnil, da je medaljo prejela kot vsi ostali v državni delegaciji, ki so 22. junija lani obiskali Svetega očeta.

Ni se zgodilo prvič, da je spletni portal LifeSite, ki si sicer hvalevredno prizadeva za življenje in podpira vse dejavnosti v podporo zaščite življenja od spočetja do naravne smrti, očrnil papeža Frančiška. Tokrat je objavil nepreverjeno novico, ki je temeljila na eni sami izjavi nekdanje nizozemske ministrice za razvoj Lilianne Ploumen, ki je dejala, da ji je medaljo podaril papež Frančišek. In res jo je dobila v Vatikanu: vendar pa ne kot priznanje za svojo podporo kulturi smrti in nadzorovanju rojstev, ampak kot del protokola. Bila je namreč v kraljevi delegaciji, ki je 22. junija lani obiskala Vatikan. In takrat so vsi navzoči prejeli omenjeni obesek. Ne gre torej za nobeno priznanje, ampak preprosto za velik nesporazum.

Kot že omenjeno, pa je LifeSite že večkrat iskal načine, kako očrniti papeža. V teh dneh je pod vprašaj postavil poročni obred na letalu, ko je papež med letom v Iquique v Čilu poročila stevarda in stevardeso. Slednja sta bila zaradi spleta okoliščin poročena le civilno. Papež je zaželel, da bi njun zgled pritegnil mnoge druge, ki še nimajo poguma, da bi naredili takšen korak.

In kaj naredi portal, ki se zavzema za življenje in družino? Začne problematizirati, da obred ni bil tako spontan, kot je videti na prvi pogled, ker naj bi si omenjena zakonca to že prej želela in s to mislijo šla na papeževo letalo. Namesto, da bi se veselili, da je še en par prejel Božji blagoslov za njun zakon, išče načine, kako papeža omadeževati.

Moti jih tudi, ker naj bi sedaj škofje in duhovniki imeli problem, ker bodo pari hoteli zaobiti pravila in se poročiti kar brez priprav. Prav v tem primeru se vidi, da je nekdo prezrl bistvo stvari – namerno ali pa nenamerno. Bistvo je bilo namreč povabilo k poroki, ki je danes tako postavljena v ozadje.

Papež pa je novinarjem pojasnil, da je omenjeni par imel vse priprave in vse potrebno za prejem zakramenta zakona, ki sta ga želela že davno skleniti. "Če bi priložnost opustil, bi mogoče spet čakala deset let", je dejal sveti oče. Torej je le šlo vse po pravilih...

Podobnih primerov najdemo na omenjeni spletni strani veliko. Eden takšnih je tudi predstavitev knjige, v kateri avtor špekulira, da je vse, kar papež počne, le igra.

Pozablja pa LifeSite omeniti vse papeževe govore, v katerih si jasno prizadeva za spoštovanje življenja nerojenih (glej zadnji govor diplomatom), kjer obsoja ideološko kolonizacijo in teorijo spola, pa tudi načrtno sterilizacijo žensk (med staroselci v Peruju).

Vse to dokazuje, kako se lahko tudi najbolj plemenita stvar, kot je boj za zaščito vsakega človeka od spočetja do naravne smrti, sprevrže v nekaj slabega. Žal tej spletni strani sledijo tudi mnogi katoličani v Sloveniji. Če dan za dnem prebiraš članke, ki postavljajo pod vprašaj papeževe besede, jih pisci jemljejo iz konteksta in barvajo po svoje, začneš še ti sam dvomiti vanj. Pa vendar bi po mojem mnenju katoličan moral znati ločiti zrna od plev – vsaj, če želi ostat zvest Katoliški Cerkvi.

Predvsem pa ima kot katoličan dolžnost novico preveriti. Če dvomi v papeževe besede, naj prisluhne celotnemu njegovemu govoru. Na spletu namreč vse njegove govore najdemo v več svetovnih jezikih.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.