Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Živeti ekumenizem (foto: ARO)
Živeti ekumenizem

Sklep molitvene osmine za edinost kristjanov v Rimu in v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 25.01.2018, 14:12 Tone Gorjup

Na praznik spreobrnitve apostola Pavla končujemo teden molitve za edinost kristjanov. Papež Frančišek je ob tej priložnosti sprejel finsko ekumensko delegacijo, ki se mudi v Rimu, popoldne pa bo obiskal baziliko sv. Pavla izven obzidja in tam vodil slovesne večernice. V Sloveniji bo sklepna slovesnost molitvene osmine v stolni cerkvi sv. Daniela v Celju, kjer bo najprej sveta maša, zatem pa ekumensko bogoslužje.

Delegacija s Finske pri papežu

Papež Frančišek je dopoldne sprejel in nagovoril finsko ekumensko delgacijo pod vodstvom evangeličanskega škofa iz Espa, ki se mudi v Rimu ob godu sv. Henrika, zavetnika Finske. Ob tem je spomnil na lansko jubilejno leto reformacije, ki je utrdilo povezanost med katoličani in evangeličani. Ta se krepi tudi v vsakoletnem tednu molitve za edinost kristjanov je dejal papež in spomnil, da si moramo še naprej prizadevati za tesnejšo edinost v Kristustu. Delegacija mu je medtem poklonila pravkar izdani dokument finske luteransko-katoliške komisije za dialog, ki govori o rasti v edinosti, razumevanju Cerkve, evharistiji in služenju.

Papež Frančišek v baziliki sv. Pavla

Tako kot prejšnja leta na praznik spreobrnitve apostola Pavla bo papež Frančišek popoldne obiskal baziliko sv. Pavla zunaj rimskega obzidja. Tam bo ob 17.30 vodil drugih večernice ob sklepu 51. tedna molitve za enost kristjanov. Obisk te papeške bazilike ima še en poudarek, saj je sveti Janez XXIII. na ta dan leta 1959 ves svet presenetil s sporočilom, da namerava sklicati II. vatikanski vesoljni cerkveni zbor in pri tem poudaril, da gre za ekumenski koncil. (To je storil v nagovoru kardinalom. Skupaj z njimi je pregledal prve tri mesece svojega papeževanja, naštel nevarnosti, ki pretijo svetu, potem pa je preprosto rekel: »Da bi v sedanjih potrebah pomagali krščanskemu ljudstvu, sledimo navdihu, ki prihaja iz stoletnih cerkvenih izkušenj in napovedujemo ... ekumenski koncil ... Njegov namen ni le v tem, da dvigne krščansko ljudstvo, ampak tudi, da povabi ločene skupnosti k iskanju enotnost ...«)

Ekumensko srečanje v Celju

Sklepne slovesnosti ob tednu molitve za edinost se vrstijo tudi v Sloveniji. Osrednja bo ob 18. uri v celjski stolnici. Somaševanje bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za področje ekumenizma. Ob 18.45 bo ekumenska molitev za edinost kristjanov, o kateri je škof Stanislav Lipovšek povedal: » V stolnici bomo imeli lepo slovesnost, kjer bodo sodelovali naši bratje pravoslavni in evangeličani, pa tudi predstavniki manj znane evangelijske cerkve - to je neke vrste binkoštna skupnost ...« Vse pa je povabil, »da smo res apostoli edinosti zlasti z našo molitvijo, ki budi naše hrepenenje, domotožje po popolnejši edinosti in odpira vrata našega srca za Jezusovo srčno željo: »Oče, daj, da bodo vsi eno, da bo svet veroval, da si me ti poslal.« Pri maši in ekumenskem bogoslužju bosta sodelovala vokalno-instrumentalna skupina Stolne župnije Celje in vokalno instrumentalna skupina Evangeličanske župnije Muska Sobota.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...