Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež med mašo v Trujillu v Peruju (foto: vaticannews.va)
Papež med mašo v Trujillu v Peruju

VIDEO: Papež žrtvam El Nina: Bog nam sredi bolečin ponuja svojo roko

Cerkev po svetu | 20.01.2018, 17:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek je današnji dan v Peruju preživljal v obalnem mestu Trujillo na severu države, ki so ga lani spomladi prizadele poplave in plazovi zaradi vremenskega pojava El Ninjo. Mesto je bilo več dni pod vodo. Umrlo je 145 ljudi. Po papeževih besedah je takšne situacije možno prebroditi le z Jezusom. Zato je pri maši na tamkajšnji obali prebivalce povabil, naj svoja življenja napolnijo z Evangelijem.

El ninjo je prizadel več kot milijon ljudi. V Trujillu je popolnoma uničil 25 tisoč hiš, več deset tisoč jih je bilo poškodovanih. Uničene so bile šole, zdravstveni domovi, ceste, pridelki. »Taki trenutki mnogokrat postavijo v dvom našo vero,« je dejal papež, a poudaril, da nam skozi bolečino pomaga Jezus.

»Nimamo Boga, ki bi mu bilo tuje to, kar čutimo in trpimo, nasprotno, sredi bolečine nam ponuja svojo roko.«

Kot je še dejal papež, se ob močnih pretresih zavemo, kako pomembno je, da smo združeni. Takrat se pokaže solidarnost in gostoljubnost.

»Duša neke skupnosti se meri po tem, kako se uspe povezati v težkih trenutkih, ob nesrečah, da bi mogla ohraniti živo upanje.«

Papež je nato omenil tudi druge vrste viharjev, ki imajo uničujoče posledice za tamkajšnje prebivalstvo.

»Imenujejo se organizirano nasilje in negotovost, ki jo to ustvarja; pomanjkanje priložnosti za izobraževanje in delo, posebej med mladimi, kar jim onemogoča, da bi graditi prihodnost z dostojanstvom; pomanjkanje varne nastanitve za mnoge družine, ki so primorane živeti na področjih visoke nestabilnosti in brez varnih dostopov; kot tudi mnoge druge situacije, ki jih poznate in doživljate.«

Papež je dejal, da na take situacije ni boljšega izhoda kot ta, da svoje življenje napolnimo z evangelijem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.