Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež z družinami (foto: Radio Vatikan)
Papež z družinami

Mladi in družine v središču življenja Cerkve

Svet | 14.01.2018, 00:47 Marjana Debevec

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je kot bistvene poudarke Cerkve in papeža v letu 2018 izpostavil jutrišnje potovanje v Čile in Peru, sinodo mladih, svetovno srečanje družin v Dublinu, pa tudi poglabljanje spodbude Radost ljubezni in reformo rimske Kurije.

Leto 2018 bo zaznamovano predvsem s pozornostjo Cerkve do mladih, je prepričan kardinal Parolin. Oktobra bo namreč potekala sinoda mladih, že marca pa bo pripravljalno srečanje, ki se ga bodo udeležili mladi iz različnih koncev sveta. »Mislim, da je pri tem pristopu najpomembnejše iskanje novega odnosa Cerkve do mladih, kjer ni nobenega paternalizma. Cerkev zares želi vstopiti v dialog z realnostjo mladih, hoče jih razumeti in jim pomagati«, je za spletni portal Vatican news dejal vatikanski državni tajnik.

Drug poudarek tega leta bo na družinah. Svetovno srečanje družin, ki bo potekalo avgusta v Dublinu, bo prvi večji dogodek po sinodi in po objavi papeževe apostolske spodbude Radost ljubezni. Slednja izhaja iz novega vzorca, ki ga papež po besedah kardinala Parolina potrpežljivo, modro in previdno vpeljuje v Cerkev. »Mislim, da preko Radosti ljubezni po eni strani Cerkev objema družino in njene sodobne probleme, da bi ji pomagala uresničiti evangelij družine, obenem pa družine prosi tudi za pomoč, da bi sodelovale in prispevale k rasti Cerkve«.

Ko govorimo o reformi rimske kurije po besedah kardinal Parolina ne gre le za neke normativne spremembe, ampak predvsem za krščansko spreobrnjenje.

Papež pa bo tudi v tem letu opravil kar nekaj mednarodnih potovanj. Že jutri odhaja v Čile in Peru, ki se soočata s številnimi izzivi. Med njimi je kardinal omenil težave staroselcev in pa močan pojav korupcije, ki preprečuje razvoj in povečuje revščino. »Mislim, da ne bo preprosto potovanje, bo pa gotovo zelo navdušujoče«, je še dejal vatikanski državni tajnik.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...