Robert BožičRobert Božič

Papež Frančišek krstil 34 otrok in poudaril pomen ljubezni za prenos vere

Svet | 07.01.2018, 14:05 Andrej Šinko

Na današnjo nedeljo Jezusovega krsta se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo zelo veliko romarjev. Od papeža Frančiška so vsi dobili za nalogo doma poiskati ali poizvedeti za datum svojega krsta. Z njim se je namreč v nas začelo novo, Božje življenje. Z verniki zbranimi na Trgu je tudi podelil veselje ob 34 otrocih, ki jih je danes dopoldne krstil med sveto mašo v Sikstinski kapeli.

V homiliji med dopoldansko sveto mašo je papež Frančišek staršem in botrom danes krščenih 16 dečkov in 18 deklic spregovoril zelo preprosto. Spomnil jih je, da je otrokov krst prvi korak na poti velikega poslanstva, ki ga imajo starši v predajanju vere svojim otrokom. Tega sami gotovo ne zmorejo, temveč potrebujejo Svetega Duha, ki ga krščenci prejmejo že pri krstu, ko se v njihova srca naseli Bog: Oče, Sin in Sveti Duh.

Nato je staršem priporočil, naj vero otrokom predajajo v »dialektu« v narečju svoje družine. V posredovanju vere so katehisti na vrsti šele pozneje za njimi, ko bodo s svoje strani to prvo oznanilo samo dopolnili. H govorici narečja staršev sodijo izrazi medsebojne ljubezni med staršema, je dejal. Tudi iz narečne govorice otrok se lahko odrasli veliko naučimo, saj nam Jezus naroča, naj bomo kot otroci. Otroška govorica naj se izraža tudi v skupni družinski molitvi v vsej preprostosti pogovora z Jezusom.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek nato poudaril zlasti Jezusovo ponižnost, ko se je ob Jordanu za krst pridružil množici grešnikov, potrebnih spreobrnjenja. Rekel je: »Tako torej razumemo Jezusovo veliko ponižnost. On, ki je bil brez greha, se je postavil v vrsto s spokorniki, se pomešal med njih, da bi bil krščen v vodah reke. Kolikšna je Jezusova ponižnost! S tem dejanjem je izrazil to, kar smo obhajali za Božič: Jezusovo razpoložljivost, da se potopi v reko človeštva ter nase sprejme pomanjkljivosti in slabosti ljudi; da z ljudmi deli željo po osvoboditvi in preraščanju vsega, kar nas oddaljuje od Boga in nas odmika od bratov.«

Po besedah svetega očeta je Jezus na obrežju reke Jordan, kakor prej v Betlehemu dokazal, da drži obljubo in prevzema nase usodo človeškega bitja. Jezus naše življenje vsak dan nalaga na svoja ramena. Nato je papež Frančišek vse prisotne spodbudil in nam naročil, naj se pozanimamo za datum svojega krsta. Vedno ga moramo ohranjati v spominu, saj je datum praznika, datum začetka našega posvečenja, je dan, ko nam je Oče dal Svetega Duha, ki nas spodbuja, da hodimo naprej in je tudi datum velikega odpuščanja.

Svet, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...