Robert BožičRobert Božič

Mladi se oddaljujejo od vere, a hkrati na področju družine Cerkev lahko tudi rešijo

Cerkev na Slovenskem | 04.01.2018, 12:49 Marta Jerebič

Krščanstvo se sooča s prvo generacijo mladih odraslih, ki jim je vera tuja ali povsem tuja. Gre za generacijo Y, t. i. milenijce. In deloma za generacijo X. To so rojeni po 1980. Vera in verska pripadnost jim nista več samoumevni. Tako je globalno in lokalno. Časopis Večer v današnji izdaji prinaša komentar publicista dr. Aleša Mavra in teologa Branka Cestnika.

Dr. Aleš Maver meni, da mladi odklanjajo sistem, cerkveno hierarhijo. Obenem od dijakov in študentov danes ne more pričakovati, da bo večina poznala temeljne krščanske in svetopisemske pojme, naštela glavne cerkvene praznike. Tudi zainteresiranost za zakramente je mlačnejša. Napoveduje, da bosta dolgoročno preživeli dve obliki krščanske vernosti, ena, ki se bo izrazito napajala pri izročilu, in druga, ki bo stavila na izrazito družbeno akcijo – tu ima v mislih skavte.

Teolog Branko Cestnik, mentor številnih generacij skavtov, pravi, da so v Sloveniji pospešeno oddaljevanje mladih od vere začeli zaznavati po letu 2010. A kot poudarja, je to velikokrat odhod iz cerkvenih klopi, ne iz Cerkve. Po raziskavi iz leta 2013 se ima še vedno dobrih 60 odstotkov mladih Slovencev za katoličane. Tudi ne zmaguje drža 'ni Boga', temveč drža 'živeti, kakor da ni Boga'. Ne zmaguje topi materializem, temveč se ohranja duhovnost, ki pa je bolj tekočega stanja, bolj v smislu 'kar mi ugaja', in ni vezana na verske strukture ali strog moralni red." Cestnik tu naredi korak naprej od pasivnega sklepa, da se mlade generacije oddaljujejo. Milenijci, pravi, lahko Cerkev tudi rešijo. Zato ker so miroljubni, demokratični, tolerantni, ustvarjalni in predvsem izredno izobraženi. Najbolj izobražena generacija kadarkoli. Družina in prijatelji ostajajo najvišja vrednota. To pomeni, da bosta ti dve vrednoti tudi v prihodnje imeli v mladih zanesljive zaveznike. Varovati družino in krepiti prijateljske vezi pa ni nič drugega kot vlivati cement v družbeno zgradbo. »Tu je točka, kjer nas milenijci rešujejo," je za časopis Večer še dejal p. Branko Cestnik.

Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...